Cate Blanchett som Carol. Foto: Scanbox Entertainment.
Cate Blanchett som Carol. Foto: Scanbox Entertainment.

Skådespelaren Cate Blanchett blir ordförande för juryn på Cannes filmfestival

Cate Blanchett, känd bland annat för sin roll som Galadriel i "Sagan om Ringen"-filmerna och som vunnit Oscars två gånger, blir den 12:e kvinnan i ordningen att leda prestigejuryn.


"Vi är väldigt glada över att välkomna en sällsynt och unik konstnär med talang och övertygelse. Våra samtal under hösten har övertygat oss om att hon kommer att vara en engagerad ordförande", säger festivalpresidenten Pierre Lescure och festivalchefen Thierry Fremaux i ett gemensamt uttalande.

Han tror också att den dubbla Oscarsvinnaren kommer att vara en tillgång när de ska titta på bidragen. Cate Blanchett har vunnit Oscars för sina roller i "Blue Jasmine" och "The Aviator", där hon spelade skådespelaren Kathrine Hepburn.

Under de tre senaste åren har regissören Pedro Almodóvar, manusförfattaren George Miller och regibröderna Joel och Ethan Coen fått äran att leda juryn.

Filmfestivalen i Cannes pågår mellan den 8-19 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".