Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Ett nytt år och en ny start! Samtidigt är det kanske lite uppförsbacke för många när man inte har så mycket pengar efter jul. Men frukta inte – det finns hopp för alla! Kulturnytt i P4 har nämligen lite kulturtips som passar alla plånböcker!

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

TV

Hör man till skaran som drabbats av abstinens efter kostymdrama som "Vår tid är nu" eller "Fröken Frimans krig" så finns det några andra serier att hålla utkik efter.

Den brittiska tv-serien "I Dickens magiska värld" som finns på SVT Play är både en deckarhistoria, värdig Sherlock Holmes och Charles Dickens huvudpersoner från olika böcker – i en och samma historia. Resultatet är en spännande berättelse om ung kärlek, giriga och sluga människor som inte tar hänsyn till någon men där de goda ändå får rätt i slutändan.

 

BARNBOK

Bästa tipset om barnen är rastlösa i jullovstider är att dra iväg till bibblan och låna böcker att läsa. En bok som passar de som just börjat läsa och vill ha en bok som varar en stund är "Myran och gåtorna" ett tips. Det är författaren Linn Gottfridsson som tillsammans med tecknaren Emma Adbåge som berättar om Myran som går på lågstadiet och just förstått hur praktiskt det är att kunna läsa. Då kan man ju till exempel se när det är extrapris på godis. Men Myran är också bra på att lägga märke till annat: hur en kompis försöker tjäna ihop pengar på att panta burkar och sälja saker, saker som inte bara är kompisens egna saker. En perfekt bok att läsa högt tillsammans för 6-9 åringar.

 

TV

På torsdagen kom nomineringarna till årets bästa svenska filmer som ska delas ut på Guldbaggegalan och många av de guldbaggenominerade dokumentärerna från förra året finns att se strömmat nu, till exempel "Citizen Schein", om Harry Schein, kulturmannen och företagsledaren som kom ensam till Sverige som judiskt flyktingbarn. Dokumentären "Citizen Schein" finns att se på SVT Play just nu men också de guldbaggenominerade "Brev till en seriemördare" och "Himlens mörkrum".