Iris Müller Westerman, chef på Moderna Museet i Malmö
1 av 2
Iris Müller Westerman, chef på Moderna Museet i Malmö Foto: Moa Skimutis/SR
Louise Wrede, specialist på samtida konst
2 av 2
Louise Wrede, specialist på samtida konst Foto: Bukowski

Kvinnliga konstnärer underrepresenterade på konstgallerier

2:00 min

Knappt 14 procent av nu levande konstnärer som representeras av konstgallerier i Europa och USA är kvinnor. Det visar en studie från Artnet Analytics och universitetet i nederländska Maastricht.

Enligt studien, som ska vara den största empiriska undersökning som gjorts om könsdiskriminering i kultursektorn, finns inte bara ett utan flera glastak för kvinnliga konstnärer. Iris Müller-Westermann, chef på Moderna museet i Malmö är förvånad.

– Jag blir chockad! Trodde att vi kommit längre. Jag kommer från Tyskland och blir varje gång chockad över när jag ser att det fortfarande är männen som dominerar på stora museer även när det gäller samtidskonsten trots att det finns många bra kvinnor, säger Iris Müller-Westermann. 

Den internationella studien är baserad på 1000 gallerier där nästan 5000 levande konstnärer är representerade samt 2,7 miljoner auktionsresultat. För svenska förhållanden finns ingen motsvarande statistik, men Louise Wrede som är specialist på samtida konst på auktionshuset Bukowskis säger att kvinnliga konstnärer har ett stort utrymme i Sverige.

– Tittar jag på de större gallerierna i Stockholm får jag en känsla av att det är en stor andel kvinnliga konstnärer som faktiskt är representerade. Även många institutioner och museer har också visat flera separatutställningar av kvinnliga konstnärer. Och det här avspeglar sig sen på andrahandsmarknaden,  säger Louise Wrede på Bukowskis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista