Johannes Brost
1 av 5
Johannes Brost. Foto: Alexander Donka
Johannes Brost
2 av 5
Johannes Brost Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johannes Brost. Foto: Claudio Bresciani/TT
3 av 5
Foto: Claudio Bresciani/TT
Johannes Brost. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
4 av 5
Johannes Brost. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Johannes Brost 1981. Foto: Anders Roth/Sveriges Radio
5 av 5
Johannes Brost 1981. Foto: Anders Roth/Sveriges Radio

Skådespelaren Johannes Brost är död

2:43 min

Den svenske skådespelaren Johannes Brost är död, meddelar hans familj till TT.

Han utbildade sig till skådespelare vid Statens scenskola i Malmö och tog examen 1970.

Johannes Brost är känd för roller i bland annat "Rederiet", "Avalon" och julkalendern "Stjärnhuset". Och inte att förglömma: charaderna i tv-underhållningsprogrammet "Gäster med gester".

"Rederiet" var Sveriges motsvarighet till tv-långköraren "Dallas" och gjorde Johannes Brost till svensk superkändis men efteråt syntes han inte i rampljuset lika intensivt som under "Rederiet"-tiden. Men 2011 fick han en renässans med filmen "Avalon". Rollen som den åldrade festfixaren Janne gav honom en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

– Han kunde utstråla humor och sorg samtidigt. Han fick en andra vår på senare år, med bland annat "Bröllopsfotografen" och "Avalon" som var hans stora film, säger filmkritiker Björn Jansson.

Vid Guldbaggegalan 2013 tilldelades Johannes Brost Guldbaggen i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin medverkan i filmen "Avalon" och med filmen fick Brost ett nytt genomslag. 

– Den filmen betydde enormt mycket för honom, att komma tillbaka som skådespelare,  säger kollegan Ola Forssmed. Det fanns nog en uppfattning om att han inte kunde göra andra roller än den i "Rederiet" och han hade så många kvaliteter.

Nyligen såg vi honom i en roll i SVT:s populära "Fröken Frimans krig" där han gjort en kontaktannons på ålderns höst och charmar Lena T Hanssons "Alma".

Familjen meddelar att Brost avled i sviterna av cancer, skriver TT.

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Sissela Kyle som har spelat mot Johannes Brost i "Fröken Frimans krig" och regisserat honom i musikalen "Top hat" till nyhetsbyrån.

Johannes Brost blev 71 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista