France Gall schlagerfestivalen 1965
Foto: REPORTAGEBILD/TTbild

Frankrike sörjer sångerskan France Gall 1947-2018

2:02 min

I Frankrike har hyllningarna strömmat in efter beskedet att sångerskan France Gall har avlidit 70 år gammal. Hon var en av den franska populärmusikens stora artister.

France Gall var bara 18 år då hon vann Eurovisionsschlagerfestivalen 1965. Hon tävlade för Luxemburg och inte Frankrike med sången "Poupée de cire poupée de son" - skrevs av Serge Gainsbourg och gjorde France Gall berömd över en natt. Hon sjöng själv in flera versioner på andra språk, bland annat japanska. 

Hon var döpt till Isabelle Gall och kom från en musikalisk familj. Artistnamnet France kom till när hon spelade in sin första platta som producerades  av hennes far Robert Gall.

France Gall var en i den så kallade "generationen yé-yé" i Frankrike. Inspirationen kom snarare från amerikansk twist än från rockn'roll, de var de första unga och tonårsartisterna som var i samma ålder som sin publik.

När France Gall mötte kompositören och pianisten Michel Berger mötte hon sin tvillingsjäl. De gifte sig 1976 och skrev musik och flera musikaler tillsammans. De fick en hit i flera länder i Europa med hyllningen till Ella Fitzgerald: "Ella elle l'a".

Michel Berger dog i en hjärtattack 1992 och France Gall drog sig tillbaka, hon gjorde bara ett fåtal framträdanden efter hans död. Men 2015 coachade hon artisterna i hyllningsmusikalen till maken "Résiste".

Vid sidan av musiken hade makarna engagerat sig i humanitärt arbete. France Gall fortsatte med det och levde under senare år delvis i Senegal.

Hon avled i cancer på ett sjukhus i Paris igår, 70 år gammal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista