BBC. Foto: Alastair Grant / AP /TT
BBC. Foto: Alastair Grant / AP /TT

BBC:s Kina-profil slutar i protest mot löneskillnader

1:23 min

Carrie Gracie, redaktör för brittiska BBC:s Kinabevakning, säger upp sig i protest mot att hon tjänar mindre än sina manliga kollegor.

Hennes beslut har blivit en världsnyhet och hon har mötts av stort stöd. Carrie Gracie är rörd över stödet och säger i en intervju i "Today programme" att hon ser det som ett tecken på "den djupa hunger det finns efter jämställdhet".

Det var i förra veckan som Carrie Gracie lämnade sitt jobb som Kina-korrespondent i protest mot de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor på liknande poster inom företaget. Hon kallar skillnaderna för olaglig lönediskriminering. 

BBC svarar att det inte finns någon systematisk diskriminering av kvinnor på företaget.

Fler brittiska medier hänvisar till uppgifter som kom förra året om att två tredjedelar av BBC:s journalistprofiler som tjänar över £150,000 (drygt 1,6 miljoner svenska kronor) är män.

Carrie Gracie som jobbat på BBC i 30 år kommer nu istället återvända till annan programverksamhet. Och säger att hon förväntar sig att få en jämställd lön där, skriver Buzzfeed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista