Oprah Winfrey på Golden Globegalan.
Oprah Winfrey på Golden Globegalan. Foto: Paul Drinkwater.

Reaktioner på Oprahs möjligheter att bli president

1:44 min

Oprah Winfreys tal på Golden Globegalan skapar debatt i USA. Men frågan om huruvida hon kommer att ställa upp i presidentvalet 2020 möts av skepticism.

Det de flesta debattörer i USA är eniga om är att Oprah Winfrey återigen visade att hon är en mycket begåvad berättare. Hennes nio minuter långa tal på Golden Globegalan har dissekerats både från höger- och vänsterhåll: Dramaturgin, återblickarna, den personliga berättelsen, samtidskritiken.

– Hon är talangfull och en fantastisk kommunikatör, sa programledaren Tucker Carlson på den konservativa nyhetskanalen Fox News igår.

Det är, som bekant, inte talet i sig som väckt mest uppmärksamhet, och diskussionen idag handlar inte så mycket om Oprah Winfrey kommer ställa upp i presidentvalet, utan hur bra det vore. Den frågan är det desto svårare att hitta konsensus kring i den amerikanska debatten just nu.

Även inom Demokraterna, det parti som Winfrey skulle företräda, finns det en tveksamhet kring en sådan utveckling. Skeptikerna pekar på att Oprah Winfrey, precis som Donald Trump, saknar politisk erfarenhet: en Winfreykandidatur skulle befästa teveifieringen av presidentposten enligt den logiken.

Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi gav uttryck för sin ambivalens när hon fick frågan av journalister igår. Om vi ska gå den här vägen så är det i alla fall bättre att ha en person med självinsikt, hävdade hon.

– En person som vet om sina begränsningar och som skulle omge sig av erfarna människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista