Podcasten "I en stad" har sagor och musik för barn och vuxna.
Podcasten "I en stad" har sagor och musik för barn och vuxna. Foto: Illustrationer Lisa Imberg.

Podcasten "I en stad" vänder sig till både barn och vuxna

2:11 min

Det började med berättelser och bilder för barn, som blev sånger, och så småningom föreställningar och nu en podcast.

"I en stad" är en podcast för barn och vuxna och något av ett allkonstverk med nyskrivna sagor, musik och illustrationer.

Bakom podcasten står författaren Kalle Carmback och musikern Nils Berg och det började när Kalle Carmback gjorde sina första barnböcker.

– Jag blev mer och mer intresserad av hur man kan uttrycka sig mot barn och hur man talar med barn.

När böckerna kommit ut fortsatte han att göra ljudsagor av texterna, och så kom musik till och sedan blev det även en föreställning på Kulturhuset i Stockholm med band på scen.

– Det här var jätteroligt och då kände jag: "Det här vill jag göra igen" och då ringde jag Nils.

Nils Berg är till vardags jazzmusiker och spelar blåsinstrument i Håkan Hellströms band. Podcasten har olika berättelser och som får en egen sång eller soundtrack om man så vill. Olika gästartister har bjudits in att sjunga bland andra Sarah Riedel, Theodor Jensen och Nicolai Dunger. Staden är en slags ram där alla berättelserna får rum men staden har också en borgmästare som tar emot mail från lyssnarna.

– Det är något fint med podcast i att det är tillgängligt, att alla kan ha det, säger Kalle Carmback.

Ett tag funderade de på att vända sig till ljudboksförlag för att få ut podden, men de stannade vid en hemsida.

– Men vi kom fram till att tillgängligheten och lättheten var viktigt; att vi kan göra det själva... säger Kalle Carmback.

--... och att vem som helst som har tillgång till internet kan lyssna utan att behöva casha upp, fyller Nils Berg i.

Nu har skivbolaget Hoob Records också gett ut sagorna på skiva, men förutom att söka stöd för själva skivan så har de inga tankar på att projektet ska betala sig. Bara gästartisterna har fått ersättning för sin medverkan.

Nils Berg tycker inte att sättet att göra musik för barn skiljer sig från hur han jobbar mot vuxna – han gillar att skala av musiken så att det blir så enkelt som möjligt, oavsett vem musiken är tänkt för.

– Vi vill att barnen ska kunna sjunga med, att inte göra för svåra eller för höga melodier, målgruppen är ju barn och deras vuxna – vi vill få med hela familjen, och det tror jag att de har gjort som lyssnat på podden och nu på musiken – att det är något man lyssnar på tillsammans, tror Kalle Carmback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista