Mats Söderlunds första del i trilogin om Ättlingarna heter "Hotet".
Mats Söderlunds första del i trilogin om Ättlingarna heter "Hotet". Foto: Göran Segeholm samt omslag Sara R Acedo.

Kamp om rent vatten med övernaturliga krafter när Mats Söderlund skriver ungdomsfantasy

1:29 min

Han hade aldrig skrivit fantasy men nu har författaren och poeten Mats Söderlund material till sex ungdomsböcker om klimathot, brist på rent vatten och övernaturliga krafter.

Än så länge är det klart att det blir en trilogi – "Ättlingarna" och första delen heter "Hotet" och släpps nu.

Där får vi möta en familj i norra Sverige där kampen om rent vatten har tagit enorma proportioner och där de tre barnen i en familj spelar en viktig roll för hur naturen ska räddas. Läsaren kommer in i berättelsen under en första tur på fjället då Jenny upptäcker nya varelser och sina krafter.

– Om man tittar internationellt på det så ser man ju att de författare som närmar sig klimatfrågorna ofta gör det via fantasy. Kanske är det att man behöver ha ett litet avstånd för att komma närmare. Det kanske också handlar om att... Vad ska man säga... återmystifiera livet, på något sätt.. Vi står ju väldigt långt från naturen många av oss, man är uppvuxen i städer och så där. Kanske behövs fantasyn också som en slags dörröppnare in i naturen igen.

Varför ville du skriva just om vatten och klimathot?

– Jag är ju uppvuxen nära naturen och jag har alltid varit engagerad i miljöfrågor från när jag var femton och man sa att hela barrskogen skulle vara död om tio år.

– Jag var ju bara tio år när jag fjällvandrade första gången och jag kan ju se med blotta ögat nu hur mycket mindre glaciärerna har blivit där uppe alltså. Det är påtagligt på ett sätt som skrämmer mig faktiskt.

Del två av trilogin "Ättlingarna" kommer redan i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista