Katrín Jakobsdóttir
Katrín Jakobsdóttir Foto: Brynjar Gunnasrson

Bokmomsen kan skrotas på Island

2:29 min

Islands regering planerar att skrota momsen på böcker. Landets nya statsminister, Katrín Jakobsdóttir, är i grunden litteraturvetare, och hon oroas över vissa trender på den isländska bokmarknaden.

– Det oroar mig ganska mycket, faktiskt. Vi har sett en minskning i antalet utgivna böcker och en minskning av antalet sålda böcker. Vi ser även tydliga resultat från utbildningssystemet att vi tappar i läs- och skrivkunnighet, säger statsminister Katrín Jakobsdóttir till Sveriges Radios Islandskorrespondent.

Island är i grunden ett böckernas land, med relativt stor bokutgivning och stolta berättartraditioner ända tillbaka till de världsberömda medeltida sagorna. Men de senaste åren har alltså inneburit en nedgång som bekymrar Islands nya statsminister.

Katrín Jakobsdóttir har en magisterexamen i litteratur, med inriktning på isländska kriminalromaner, och 2009-2013 var hon Islands kultur- och utbildningsminister. Sedan drygt en månad är hon nu statsminister i en ovanligt bred vänster-högerregering som lovar att skrota momsen på böcker.

– Att lyfta momsen från bokutgivning och bokförsäljning kan innebära en del förändringar för förlagen och bokförsäljningen.

Enligt Katrín Jakobsdóttir ska bokmomsen slopas antingen i år eller nästa år. Islands boknördiga statsminister är dock medveten om att detta ensamt inte räcker för att vända den negativa boktrenden. I den nya regeringens program finns därför även planer på ökade bidrag till konstutövare, bland annat unga författare.

– Vi kan bli bättre på att finansiera unga författare som ännu inte säljer i så stora upplagor, för att öka antalet böcker som ges ut på Island.

Islands regering lovar även ökat stöd till landets tre ledande muséer. Bland annat ska Nationalmuséet i Reykjavik få bidrag till en ny utställning och på några års sikt finns planer på en ny museibyggnad.

Det finns tecken på ett ökande internationellt intresse för isländsk litteratur. 2017 mottog Isländska Litteraturcentret rekordmånga 119 ansökningar om bidrag för översättningar av isländska verk till andra språk, uppger isländska tv:n RÚV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista