Frances McDormand i Three billboards outside Ebbing, Missouri. Foto: Fox Movies.
Frances McDormand i Three billboards outside Ebbing, Missouri. Foto: Fox Movies.
Filmpremiär:

Three billboards outside Ebbing, Missouri - En Oscarsfavorit

1:38 min

Mildreds dotter har våldtagits och dödats men polisen har gett upp och hon sätter nu hårt mot hårt, i ett drama med svart humor.

Titel: Three billboards outside Ebbing, Missouri
Regissör: Martin McDonagh
Manus: Martin McDonagh 
Skådespelare: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell
Genre: Drama, Krim
Betyg: 5

Three billboards outside Ebbing, Missouri. Ebbing, en liten håla i USA... där Mildred Hayes dotter blivit våldtagen och mördad, inte långt från hemmet. Där finns också tre stora annonstavlor, som bara står där. Ingen vill annonsera där eftersom trafiken på den lilla vägen inte är så livlig längre.
Mildred bestämmer sig så en dag fär att hyra annonstavlorna under ett år och budskapet är enkelt - vad gör polischefen för att få fatt på mördaren som dödade och våldtog min dotter. Det lilla samhället reagerar förstås på hennes metoder.

Det här låter som ett vardagsdrama tätt och mörkt, men filmen är snarare en film full av både jävlar anamma och humor.
Frances McDormand gör Mildred och tankarna går förstås till Fargo, där hon spelade den rättframma, gravida polisen som inte gav sig.
Här är hon ännu tuffare och när filmen tar slut en timme och 53 minuter senare är jag besviken, på att den redan tagit slut. Det är ett bra filmslut, men jag vill ha mer.
Mitt betyg till Three billboards outside Ebbing, Missouri blir en femma. Filmen är både drama och humor och ett sjujäkla skådespel av Frances McDormand.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista