Amalie Stalheim, cello, vinnare av Solistpriset 2018 och P2:s Artist 2018-19.
Amalie Stalheim, cello, vinnare av Solistpriset 2018 och P2:s Artist 2018-19. Foto: Foto: Francis Löfvenholm.

Solistpriset till cellisten Amalie Stalheim

0:40 min

Cellisten Amalie Stalheim är 2018 års Solistprisvinnare i Kungliga musikaliska akademins tävling, det står klart efter att finalen avgjordes i Göteborgs konserthus under torsdagskvällen.

– Det känns helt otroligt, jag är väldigt glad, sa Amalie Stalheim under torsdagskvällen till P2:s Patrik Paulsson. 

Hon var en av tre finalister som vaskats fram bland nästan 300 sökande. Solistpriset beskrivs som Sveriges största pris för unga solister i början av sina karriärer. 

I motiveringen stod bland annat: "Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker."

Solistprisvinnaren blir under två år Sveriges Radio P2:s husartist, får 100000 kr, får under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs symfoniker samt göra en turné arrangerad av Musik i Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista