SARA LIDMAN Foto Berndt Klyvare 28[8]
Sara Lidman tvingades lämna Sydafrika bara ett år efter hon kom dit. Foto: Pressbild/Berndt Klyvare

Sara Lidmans dramatiska Afrikaresa blir film

"Min Gud, hur ska jag orka leva?"
2:51 min

I dag är det biopremiär för den nya dokumentärfilmen "Livets Pris - Sara Lidmans afrikanska resa". Filmen utforskar författarens år i Sydafrika där hon hinner med att förfäras över förtryckets apartheid, förälska sig och slutligen tvingas lämna landet.

Sara Lidman hade tänkt flytta till Sydafrika i början av 60-talet, men efter bara ett år i landet tvingades hon lämna det för att aldrig mer få återvända. Hennes kärleksaffär med den svarte sydafrikanen Peter Nthiti sågs som ett brott mot landets sedlighetslagar.

Filmen bärs fram av Sara Lidmans säregna språk. Genom utdrag ur dagböcker och brev till Sverige får vi hennes klara analys av det som sker runt henne.

"Så har jag alltså varit bevakad av hemliga polisen de senaste månaderna. Min Gud, hur ska jag orka leva", skriver Sara Lidman under sin tid som häktad i Sydafrika.

Filmens regissör Åsa Faringer läser Sara Lidmans anteckningar i filmen.

– Sara Lidman möter kärleken och rasismen och det är väl på pricken vad jag vill berätta med filmen. Jag vill berätta om hur ett förtryckarsamhälle påverkar oss människor ända in i privatlivet, säger regissören Åsa Faringer.

Likt filmer av Terrence Mallick får landskapet andas i takt med Sara Lidmans egna tankar och formuleringar. Både när vi utforskar den snöbeklädda granskogen i hembygdens Missenträsk eller de Sydafrikanska slätter där herrelösa hundar sökt sig till den så eftertraktade skuggan.

– Med de intervjuer som jag ändå gjort är det mer för att accentuera och sätta geografin och tidsandan på plats. Det är liksom lite krydda, säger Åsa Faringer.

Sara Lidmans stora empati för människor kommer fram tydligt i berättelsen om hennes resa till Sydafrika. I ett tidigt skede i landet ser hon först upp till en vit läkare som hjälper de svarta på landsbygden. Men när hon bättre får förstå hans syn på deras grundläggande människovärde beskriver hon det istället som att hans kärlek är kall.

I en gångtunnel i Umeå finns en samling av Sara Lidmans citat. Ett av dem lyder: "Hon tar mig om armbågarna och sjunger något på Vietnam som jag begriper utan att förstå, och jag svarar med en ramsa från Missenträsk."

Från 60-talet och framåt sträcktes alltså författarens perspektiv från Missenträsk ut i Världen. Något som Åsa Faringer menar tog fart efter året i Sydafrika.

– Det här är hennes första utblick och hon fick lova att aldrig åka tillbaka till Sydafrika igen. Istället valde hon då, det här är mina ord, att engagera sig väldigt starkt mot Vietnamkriget, säger Åsa Faringer.

Filmen har premiär i dag på Folkets Bio i Stockholm och sänds i en förkortad variant på SVT i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".