Niklas Falk (Jan), Lovisa Onnermark (Klara Fina Gulleborg) och Lia Boysen (Kattrina)
Niklas Falk (Jan), Lovisa Onnermark (Klara Fina Gulleborg) och Lia Boysen (Kattrina) Foto: Sören Vilks.

Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" i ny tappning

2:18 min

Med nyskriven musik och ett hopp från 1800-tal till krigsåret 1939, så möter vi en ny sida av Selma Lagerlöfs roman "Kejsaren av Portugallien".

Carl Johan Karlson har regisserat Riksteaterns uppsättning... som nog kan få en och annan att haja till.

– Jag har liksom försökt att undvika att läsa "Kejsarn av Portugallien" sen jag var liten för jag har tyckt att den verkade så tråkig. Men så när jag läste den så tyckte jag att den handlade om så mycket mer än bara en sällsam faderskärlek. För mig kom den också att handla om Sverige, om att växa upp, om den relationen som man har till den plats man kommer ifrån, och en slags svensk hederkultur med ryktesspridning och en slags svenska hederskultur med uteslutning. Så jag tyckte att den var mycket rikare och då kände jag: det här vill jag verkligen regissera, säger Carl Johan Karlson

Handlingen är förflyttade till slutet av 1930-talet.

– Min upplevelse av Selma är att hon med väldigt skarp penna skildrar Sverige precis innan den stora välfärdsstaten träder i kraft, men ser man i efterhand så är det många personer som offrats i det här bygget.

Carl Johan Karlson nämnder de människor som blivit tvångssteriliserade och lobotomerade – att alla inte passade in.

– Vi ville undersöka vilka som offrades i detta paradigmskifte.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista