Kulturbranschens bakläxa påbörjad efter #metoo

3:07 min

På kulturinstitutionerna är förändringsarbetet efter #metoo igång – men i sin linda. Det visar Kulturnytts genomgång.

Från #tystnadtagning till #killtheking. I höstas sköljde #metoo och dess många upprop och vittnesmål som en våg över kulturvärlden, så omfattande att demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i december presenterade en lista med tio åtgärder för att komma till rätta med problemen. Och tidigare i veckan överlämnade 65 #metoo-upprop i sin tur en gemensam kravlista till regeringen. Men vad har egentligen hänt på kulturinstitutionerna? Har man lyckats gå från hashtag till handling? 

Knappa halvåret senare är förändringsarbetet fortfarande i sin linda.

Men regeringens tio åtgärdspunkter – däribland mer resurser för att motverka diskriminering och sanktioner för arbetsgivare som nonchalerar övergrepp – är "satta i rullning". Det sade kulturminister Alice Bah Kuhnke i en intervju med Kulturnytt i februari.

– Men när vi verkligen ser effekterna av dem... det kommer att ta sin tid. Att förändra en kultur och genomföra strukturförändringar, det tar tid, fortsatte hon.

Två av punkterna rör skärpta krav på nationalscenerna Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern, som alla har inlett ett omfattande förändringsarbete med bland annat medarbetarsamtal, nya riktlinjer och whistleblower-funktioner.

En punkt handlar om möjligheten för arbetsgivare att kräva utdrag ur belastningsregistret i anslutning till föreställningar med barn, något som görs på bland annat Dramaten. På Riksteatern, där Magnus Aspegren är vd, är det en åtgärd som nu diskuteras.

– Ja, eftersom det är en av de tio punkterna så måste vi titta på det. Och det är precis det vi gör just nu. Jag tror att vi redan nu har påbörjat det arbetet, säger Magnus Aspegren.

Men det är inte något som ni har gjort fram till nu?

– Nej, det är inte gjort tidigare.

Flera av de tillfrågade uppger att kunskapen om vad som gäller vid diskriminering och sexuella trakasserier har varit för låg. Ett par av dem satsar därför på utbildning. Både Svenska filminstitutet och Film- och tv-producenterna håller under våren kurser, och på Kungliga Musikhögskolan, som i höstas uppmärksammades i en P2-dokumentär om tidigare fall av sexuella trakasserier på skolan, har man bland annat infört ett mentorskapsprogram.

Också på de regionala kulturinstitutionerna är förändringsarbetet igång. På Kalmar läns teater Byteatern har man infört så kallade "spelregler". 

– Det kan gälla alltifrån om man får komma in på repetitionerna om man inte är skådespelare till stora saker, som att det i det här rummet är tillåtet att reagera på härskartekniker och säga ifrån, säger Daniel Rylander, en av teaterns chefer.

Samtliga tillfrågade uppger att de kommer att följa upp sitt arbete kontinuerligt, för att undvika att frågan tappar kraft. För det vore förödande, menar Birgitta Svendén, vd och operachef på Kungliga Operan.

– Jag tror att det farligaste som kan hända nu är att vi tappar tålamodet eller säger att "nu är väl det här över?". För vi får inte en chans till, säger hon.

Regeringens tio åtgärdspunkter med anledning av #metoo

1. Krav på att nationalscenerna ska rapportera till regeringen om hur de synliggör sitt arbete mot sexuella trakasserier
2. Ökat fokus på att motverka sexuella trakasserier i filmbranschen
3. Särskild vikt vid arbetet mot sexuella trakasserier för Kulturrådets stöd
4. Utdrag ur belastningsregistret i anslutning till föreställningar med barn
5. Omedelbara åtgärdsplaner för ordförande och vd för nationalscenerna
6. Internationell samling i Cannes om effekter och åtgärder av #metoo i filmbranschen
7. Uppföljande branschmöten under året
8. Helhetsgrepp för alla Kulturdepartementets myndigheter
9. Mer resurser för att motverka diskriminering
10. Effektiva sanktioner för de arbetsgivare som nonchalerar övergrepp på sin arbetsplats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista