Donald Trump och spelet Gears of War 4.
Donald Trump och spelet Gears of War 4. Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump möter TV-spelsindustrin efter skolskjutning

Trump: "Ungas tankar formas av våldsamma dataspel"
2:18 min

I dag ska president Donald Trump möta representanter från TV-spelsindustrin för samtal om våldsamma spel. Detta efter att presidenten uttryckt oro om hur unga personers tankar formas av tv-spel efter skolskjutningen i Parkland.

President Donald Trump sa till CNN att dataspelsvåld formar hur ungdomar tänker. Detta efter skjutningen på en skola i Parkland i Florida där 17 personer dog. Men Donald Trumps uttalande är kontroversiellt och har väckt starka känslor.

Flera av hans politiska motståndare har anklagat honom för att försöka ändra fokus från tillgängligheten av vapen i USA till något som större delen av forskarvärlden inte menar har den påverkan han säger.

Sociologiprofessor Dr Whitney DeCamp vid Michigan University skriver till exmpel på NBC att "fler än en "meta-analys" av forskningsrapporter i ämnet har kommit fram till att det inte ger några tydliga våldsamma effekter på beteendet av att spela våldsamma dataspel".

Samtidigt säger Chris Plante från spelsidan Polygon att våldsamma TV-spel visst har en inverkan, men inte den som Donald Trump antyder. Han menar bland annat istället att hat och hot i spelcommunityn på nätet är något som ökar som en följd av den tveksamma attityden i vissa spel och hos spelföretagen.

Att Vita huset valt att träffa representanter från TV-spel och filmindustrin efter liknande tragedier är inget nytt. Tidigare vice president Joe Biden hade i uppdrag att se hur våldsamma spel påverkar unga efter skjutningen i Sandy Hook 2012. Det utmynnade i att han träffade representanter från TV-spelsindustrin och att Barack Obama föreslog att kongressen borde understödja forskning för att se vilken effekt våldsamma tv-spel har på ungas tankar.

Under torsdagen ska Vita huset träffa Electronic Software Associations vd Mike Gallagher för att prata om detta. Det återstår alltså att se vad som sägs och om våldsamma dataspel blir något som Trump-administrationen väljer att kämpa mot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".