Delar av förundersökningen mot kulturprofilen i Stockholm läggs ned

Delar av förundersökningen mot den av media så kallade kulturprofilen, med koppling till Svenska Akademien, läggs ned. Det uppger Åklagarmyndigheten.

De avskrivna misstankarna avser anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under mars 2013 - april 2015, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Utöver de delar av utredningen som nu läggs ner, så fortsätter förundersökningen, säger kammaråklagare Christina Voigt.

– För de delar där utredningen fortsätter, råder det fortfarande förundersökningssekretess, säger hon i pressmeddelandet.

Det var i december som kammaråklagare Christina Voigt bekräftade att hon hade inlett en förundersökning mot Kulturprofilen som anklagades för sexuella övergrepp.

Dagens Nyheter hade då publicerat reportage om Kulturprofilen och att ett antal kvinnor hade anmält honom för bland annat våldtäkt.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista