Detaljplanen Nobelcentret rivs upp

0:17 min

Planerna på ett stort Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm har stoppats av Mark- och miljödomstolen.

I en dom på tisdagseftermiddagen skriver Mark- och miljödomstolen att Stockholms kommuns beslut om att anta detaljplanen för Nobelcenter på Blasieholmen upphävs. Domstolen slår fast att det planerade bygget innebär påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården på Blasieholmen.

Planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen bakom Nationalmuseum har kritiserats från olika håll och kanter, däribland av kung Carl Gustaf.

Kritiken går bland annat ut på att huset kommer att bli för stort i förhållande till sin omgivning och för att planerna innebär att ett tullhus från 1870-talet kan komma att flyttas eller rivas, men för två år sedan fick bygget klartecken av en majoritet i Stockholms stadsfullmäktige bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartisterna.

Det beslutet undanröjdes inte heller av länsstyrelsen efter att ha överklagats dit, men 16 privatpersoner, fastighetsbolag och föreningar har inte gett upp utan överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen som idag lämnade sitt beslut om att de säger nej till bygget.

En central fråga är huruvida bygget kommer att påtagligt skada ett riksintresse, vilket skulle strida mot miljöbalken.

Kritiken har delvis handlat om huruvida bygger skulle påtagligt skada ett riksintresse. Det ansåg inte länsstyrelsen men det anser flera av de klagande, och även Riksantikvarieämbetet som domstolen har inhämtat ett yttrande ifrån. Enligt Riksantikvarieämbetet kommer en befintlig kulturmiljö som visar Stockholms funktion som sjöfarts-, handels- och industristad att försvinna med tullhuset bland annat, men Stockholms stad hänvisar bland annat till att området inte är särskilt utpekat som kulturhistoriskt intressant och staden anser att bygget inte kommer att medföra påtaglig skada på riksintresset som helhet.

Huset är tänkt att bli sex våningar högt ovan jord, närmare bestämt 31,5 meter högt vilket är 1,5 meter lägre än Nationalmuseum.

Bland andra invändningar mot bygget är att det inte skulle vara av allmänt intresse. Det bestrider Stockholms stad bland annat genom att hänvisa till att huset ska bli ett representativt centrum av intresse för såväl Stockholm som Sverige och få ett auditorium liksom museum, restaurang och café som är öppna för allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista