Ingmar Bergman, son till Ingmar och Gun Bergman, och Marie Nyreröd, dokumentärfilmare intervjuas av Thella Johnson. Foto: Gunnar Bolin/Sveriges Radio
Ingmar Bergman, son till Ingmar och Gun Bergman, och Marie Nyreröd, dokumentärfilmare intervjuas av Thella Johnson. Foto: Gunnar Bolin/Sveriges Radio

Ny dokumentär om Gun Bergman på Bergmanveckan

1:52 min

1949 rymde Ingmar Bergman till Paris med en ny kärlek, journalisten Gun Grut. De gifte sig och fick barn. Guns inverkan på kommande filmer var stor. Men vem var hon?

Ingmar Bergmans och Gun Gruts (sedermera Bergman) kärlekshistoria, eller i alla fall delar av den, har Bergman själv berättat om i sin självbiografi Laterna Magica och gjort fiktion av i verk som Scener ur ett Äktenskap och Trolösa. Gun är också förebild för många av kvinnorna i andra filmer och ska ha hjälpt honom med manus till filmen Kvinnors väntan.

- När jag började var hon "Ingmar Bergmans tredje hustru, som han fick sitt sjätte barn med". Men ju mer jag fick veta desto mer blev hon en otroligt intressant och stark kvinna som verkligen inte lät sätta sig på, som bestämde sin riktning helt själv, säger Marie Nyreröd som gjort filmen Den obesegrade kvinnligheten - En film om Gun Bergman.

När den premiärvisas på Bergmancenter på Fårö är det fullsatt och väntelista. Nyfikenheten på allt kring Ingmar Bergmans liv är stor bland Bergmanveckans besökare, inte minst de som rest hit långväga ifrån för att uppleva klassiska filmer i regissörens egen hemmiljö och få veta mer om vem han var. För sonen Ingmar Bergman som, likt halvsyskonen, till stor del växte upp utan pappa är det skönt att nu få berätta om sin desto mer närvarande mamma och hennes liv.

- För mig var det naturligt att växa upp med henne som mor, att vi inte hade någon pappa hemma. Hon kompenserade så mycket för det med sin personlighet, med hur hon var. Hon var så kärleksfull, säger Ingmar Bergman.

Gun Bergman blev sedermera filosofie doktor i slaviska språk och arbetade som översättare. Hon omkom i en bilolycka år 1971, 54 år gammal. Filmen om henne visas i SVT i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista