Leif Andrée ska ut på Riksteaterturné. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Leif Andrée ska ut på Riksteaterturné. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
"Några av oss" en pjäs som ska få oss att minnas förintelsen. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
2 av 2
"Några av oss" en pjäs som ska få oss att minnas förintelsen. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Riksteaterns höst "Brett och brokigt med förintelsen och Leif"

1:57 min

Pjäser om förintelsen, vänskap över gränserna och om polarforskare som funderar över livet. Det är några av urpremiärerna hos Riksteatern i höst.

Det är som vanligt ett brokigt och brett program hos en Riksteater som vill ligga i tiden.
Det blir gästspel, bland annat Leif Andrés pjäs om hans egen tuffa uppväxt som Stadsteatern i Stockholm satt upp, ska utut i landet. 
Det blir dans och Tyst Teater, två viktiga delar av Riksteatern, och ett par nya barn- och ungdomspjäser.
Och så några urpremiärer. Först ut där är "Några av oss" som teaterchefen själv, Måns Lagerlöf, sätter upp. Den handlar om Petr Gintz, en renässansmänniska...

Hör Måns Lagerlöf berätta om pjäsen i klippet.

---------------------------------------------------

Höstens program för Riksteatern:

TEATER

Medborgarbandet
Aktuell politisk kabaré med bland annat Nina Persson, Kristin Amparo och Dennis Lyxzén.
Premiär 24 augusti i Luleå.

Hot Brown Honey
Den prisbelönta australiensiska världssuccén Hot Brown Honey har Nordenpremiär i Stockholm på Södra Teatern och kommer efter det att fortsätta turnera i Sverige.
Premiär den 7 september i Stockholm på Södra Teatern.

Jord
Ett klassiskt familjedrama om förväntningar, sårade känslor och ett livsverk som fallit i träda.
Premiär den 11 september i Lund.

Några av oss
Några av oss är en gripande historia om Petr Ginz som är 14 år när han anländer till gettot och koncentrationslägret Theresienstadt strax norr om Prag. Tillsammans med en grupp andra pojkar inkvarteras han och i hemlighet utropar de en egen demokratisk republik och Petr Ginz åtar sig uppdraget att bli redaktör för deras tidning, Vedem. Pojkarna lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd, medmänsklighet och meningsskapande. I en tid när Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Gintz oss att justera vår mänskliga kompass. Regissör för föreställningen är Måns Lagerlöf som är teaterchef för Riksteatern.
Urpremiär 15 september i Hallunda.

Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna
Premiär den 17 september i Växjö.

Lögnen
En relationskomedi om otrohet, lögner och moral.
Premiär den 22 september i Hallunda.

Bosniskt gästspel - Savršeni Kroj (Perfect Cut )
En framgångsrik affärsman vars byxor går sönder ute på gatan kliver in i ett skrädderi för att de behövs lagas, där inne möter han skräddaren som har samma kärleksproblem som han själv.
Premiär 28 september.

När vi träffade varann
Hösten 2015 kom många människor till Sverige. Det som i nyhetsrapporteringar och debatter benämns som flyktingvåg och volymer, kallas av andra för nya vänner, kärlekar och arbetskamrater. När vi träffade varann är ett varmt drama om en oväntad vänskap mellan Eivor och Abdu. Om nödvändigheten att inte lämna varandra ifred.
Urpremiär 30 september i Gnosjö.

Episod
Kritikerrosade Lars Norén dramat Episod turnerar i höst med Riksteatern.
Premiär den 30 september i Skellefteå.

Shirley Valentine
Edward af Sillén har regisserat Maria Lundqvist i föreställningen Shirley Valentine som gjort succé på Maxim Teatern i Stockholm.
Premiär den 3 oktober i Askersund.

Polarfararna
I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett oväntat katastrofläge uppstår. Polarfararna är ett humoristiskt katastrofdrama där människan och hennes nyfikenhet står i centrum.
Urpremiär 13 oktober i Gränna.

Leif
Leif Andrées livshistoria fortsätter att gå på turné i Sverige.
Premiär 16 oktober Umeå.

Voices of Change
Voices of Change är en årlig återkommande temasatsning där Riksteatern låter röster som inte kan göra sig hörda få möjlighet att förändra världen till det bättre.
Spelas på Berwaldhallen i Stockholm den 22 november och Stora Teatern i Göteborg den 23 november.

Femineast
 Femineast lyfter fram kvinnor som genom sitt artisteri verkar för sina medmänniskor. Det blir coola konserter med allt från klassisk arabisk och persisk musik, till träffsäker jazz, klubbkvällar och hiphop – en unik artistkavalkad som sprider energi, styrka och som lämnar avtryck.
Spelas mellan den 30 november till 15 december.


DANS

Iki-liv
Koreografen och dansaren SU-EN, förgrundsgestalt inom Butoh i norra Europa och Sverige, gör ett nytt danssolo skapat speciellt för Riksteatern.
Premiär den 20 september i Uppsala.

Drone
Koreografen Erik Linghede ger nu sitt tredje verk, Drone, där han fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografin där dans möter tankar om ny teknologi.
Urpremiär den 1 nov i Nacka, Stockholm.

Thunderstruck
Koreograf Stina Nyberg vill bota vår brist på fascination över elektricitet och återföra dess forna magi.
Premiär den 20 oktober i Malmö.


BARN OCH UNGA

Spegla mig
Aldrig förr har vi tagit så många självporträtt som nu. Vi tar bilder av våra ansikten och kroppar för att berätta om vår dag, vårt liv, om vilka vi är, hur vi mår och vad vi tycker om saker. Spegla mig är en föreställning om självporträtt och bilden man har av sig själv, som vi får uppleva genom olika gestalter, kroppar och röster.
Urpremiär 21 september i Husby.

Biet i huvet
Biet i huvet är den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig första barnpjäs. En fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten.
Premiär den 20 september i Hallunda.


TYST TEATER

Superhjältar
Med superkrafter som telekinesi och telepatiska krafter bekämpar fyra gymnasieungdomar orättvisor. När en superskurk dyker upp får de strålkastarljuset på sig.
Urpremiär 30 september i Örebro.

Gråtende hender
Hur levde döva personer i Hitlers Tyskland? Temat är omfattande och okänt för de flesta. Teater Manu har genom åren utvecklat ett omfattande arkiv av dokumentärt material och har genomfört intervjuer med överlevare från Förintelsen. Gråtende hender baseras på sanna historier och händelser. Ett gästspel från Teater Manu.
Premiär 28 augusti i Göteborg.

Längre texter om föreställningarna finns på Riksteaterns hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista