Med en bildroman för unga vill författaren Anna Sundström Lindmark göra sorgen efter ett självmord mindre ensam

2:31 min

När Anna Sundström Lindmark var 19 år tog hennes pappa sitt liv. Idag kommer hennes och illustratören Elisabeth Widmarks bildroman "Vi skulle segla runt jorden".

Boken handlar om ett barn som förlorar sin pappa i självmord – en bok för unga som vill visa att man inte är ensam och att man måste prata om psykisk sjukdom.

– Jag trodde att vi var ganska ensamma om det här i vår familj, jag kände ingen annan som hade varit med om det här och jag kände en skam över det. Och jag vet idag att jag absolut inte var ensam.

– Det kändes som att om man pratade om det här så pratade man illa om pappa till exempel och att saker från min barndom som jag upplev som så bra och saker med honom som var var väldigt fina hamnade i ett annat ljus efter det.

Anna Sundström Lindmark var vuxen när hennes pappa dog och hon har i efterhand upplevt många fördömande uppfattningar om människor som tar sitt liv. Till exempel att självmord är en egoistisk handling, men hennes minnen av sin pappa är en väldigt omtänksam person.

Boken har sparsamt med text men bilderna berättar mycket om hur huvudpersonen Agnes och hennes familj påverkas av pappans sjukdom. Både de fina stunderna och i ångesten. Tydligast är kanske hur ensamt det blir efter – för både Agnes och mamma när omgivningen inte riktigt vet hur man ska närma sig dem i sorgen.

– Jag vågade nästan inte vara bland folk, det var så skört. Någon doft eller musik kunde få mig att gråta och då fick jag dåligt samvete mot de som försökte ordna något roligt, berättar Anna Sundström Lindmark.

Behöver man hjälp eller är orolig finns flera organisationer som man kan höra av sig till förutom sjukvården:

  • Bris.se
  • Suicidezero.se
  • Självmordslinjen: 90 101
  • Chatmind.se