Operasångerskan Montserrat Caballé är död

1:30 min

Den spanska operastjärnan Montserrat Caballé är död, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Hon blev 85 år gammal.

Montserrat Caballé ses i Spanien som en av de mest betydelsefulla rösterna genom tiderna – hon debuterade redan 1956 och har uppträtt på stora operahus över hela världen.

Men i slutet av 80-talet nådde en betydligt större publik med popoperahitten "Barcelona" som hon gjorde tillsammans med sångaren i det brittiska rockbandet Queen, Freddie Mercury. 

Den 85-åriga operasopranen avled på sjukhus natten mot lördag efter att ha dragits med hälsoproblem under en längre tid, enligt nyhetsbyrrån AFP.

Nu hyllas hon i hemlandet "En sorglig nyhet. En stor ambassadör för vårt land går bort", skriver den spanske premiärministern Pedro Sánchez på Twitter.

Även Kataloniens regionpresident Quim Torra hyllar Caballé på Twitter , och kallar henne "en av de mest betydelsefulla rösterna under det 20:e århundradet" och "en global katalanska".

En minnesceremoni för Caballé kommer att hållas i morgon i Barcelona inför hennes begravning, som kommer att äga rum på måndag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista