Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén: Förvånas inte om det säljs för det dubbla nästa gång

2:16 min

Kulturredaktionens Mårten Arndtzén om Banksys uppmärksammade konstkupp på en auktion i London.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Den brittiske gatukonstnären Banksy stod för helgens mest uppmärksammade konsthappening. Precis när hans tavla ”Girl with balloon” klubbats för en dryg miljon pund på Sotheby’s i London, i fredags kväll, aktiverades en dokumentförstörare inbyggd i tavelramen – som strimlade sönder den välkända bilden på en flicka som tappar sin hjärtformade, röda ballong. En händelse som sedan dess kablats ut och diskuterats över hela världen.

Med mig i studion har jag nu vår konstkritiker Mårten Arndtzén. Varför blir detta en så stor nyhet?

– För att Banksy är en av världens mest kända konstnärer. Och för att ballongflickan är en av hans absolut mest kända och omtyckta bilder. Men också för att det här en typ av happenings som inte brukar utspela sig på de fina konstauktionerna i London – det är för mycket pengar på spel för att man ska våga sig på sådant, normalt sett. Och som konstverk betraktat så handlar det förstås om precis det: en kritik mot konsten som lyxartikel och statusobjekt.

Är det ett lyckat ”attentat” mot marknaden?

– Jag tycker inte det. Först och främst, faktiskt, för att den där dokumentförstöraren verkar ha hängt upp sig – om det inte var meningen att den skulle det. Nästan halva bilden finns kvar i ramen och så hänger de strimlade remsorna kvar undertill. Så köparen får ändå ett intakt objekt som dessutom vittnar om sin egen tillblivelse – under en händelse som redan utnämnts till konsthistoria. Så mig skulle det inte alls förvåna om det här objektet säljs för två miljoner pund nästa gång.

Sedan finns det ett stort frågetecken kring om det ens är möjligt att detta var helt och hållet Banksy eller om auktionsfirman måste ha varit med på det – vilket ju i så fall ytterligare skulle undergräva trovärdigheten.

En händelse som utnämnts till konsthistoria sa du. Är det konsthistoria?

– I så fall bara som fars och spektakel, eftersom det inte förändrar eller hotar någonting på allvar. Allra minst konstmarknaden.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista