Dokumentären "Jane Fonda in five acts" om ett extraordinärt levnadsöde

1:37 min

Nu finns dokumentären "Jane Fonda in five acts" på HBO. Ylva Nilsson har tittat.

För den som liksom jag främst har haft 80-talsbilden av snyggingen och fitnessgurun Jane Fonda på näthinnan är det en god idé att se "Jane Fonda in five acts" där hon för varje ny akt byter persona, och liv.

Akterna är namngivna efter männen i hennes liv, från pappa filmstjärnan Henry Fonda, vars kärlek och bekräftelse hon sökte hela livet, via de tre äkta männen, och så akt fem, hennes egen: Jane.

Det här är historien om efterkrigstidens USA och Janes Fondas framträdande roll i densamma. Som skådespelerska, sexsymbol, äkta maka men framför allt i den roll hon sjäv alltid har aktat högst, aktivistens.

När hon från barrikaderna under Vietnamkriget fördömde USA:s agerande blev hon så hatad att jag tänker att det är otroligt att hon överlevde. Fitnessvideon "Jane Fonda's Workout" , den mest sålda VHS:en någonsin, var bara ett sätt att dra in pengar till kampen.

Privat har hon kämpat livet igenom med ätstörningar och hon återvänder hela tiden till sin olyckliga barndom med en dogmatisk pappa och en psykiskt instabil mamma som tog sitt liv när Jane var tolv.

Jane Fonda har inte bara överlevt, hon har levt, och briljerar nu 80 år gammal i Netflix-serien "Grace and Frankie". Kanske kommer det en sjätte akt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista