Nationalmuseum i Stockholm öppnar snart igen

7:12 min

För på lördag är det dags för Nationalmuseum i Stockholm att öppna igen. Det har varit stängt sedan 2013 och har totalrenoverats.

Nationalmuseum i centrala Stockholm har varit stängt sedan 2013 och har sedan dess genomgått en totalrenovering. Utställningslokalerna har blivit fler, man har släppt in mer ljus och den gamla klimatanläggningen har bytts ut. Nu på lördag slår man upp portarna för allmänheten.

Susanne Pettersson är överintendent på Nationalmuseum och menar att det betyder mycket förväntningarna är väldigt höga.

Det man slås av är hur ljust det är och genom de stora fönstren kan man se både Slottet och Skeppsholmen. Innan renoveringen var det mörkt och fönstren var övertäckta och förmålade, varför?

– Det har att göra med museets historia. På 1860-talet när museet öppnade enligt arkitekt Friedrich August Stülers ritningar, gällde det dagsljus. Man behövde dagsljus för att ljussätta konstverken och konsthantverket med den stora fönstren, säger Susanne Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

--När Nationalmuseum 1931 fick elektriskt ljus började man täcka fönstren för att få utställningsyta. I samma veva ändrades sättet att ställa ut med en mer minimalistisk syn och man målade de tidigare färgglada väggarna vita och reducerade antal konstverk, fortsätter Susanne Pettersson.

Förutom att man vid renoveringen har tagit fram fönstren har även museets kupoler tagits fram. Man har återgått till den färgskala som Nationalmuseet hade ursprungligen.

– Vi har tagit fram väldigt starka färger, olika gula färger, blåa, gröna. Detta gäller då Stülers originaltanke som han hade på 1840-talet och då var dagens melodi att använda starka färger. Stülers svenska kollega vid uppförandet, Fredrik Wilhelm Scholander, tonade ner färgvalet, men nu har vi tagit tillbaka tanken att presentera konst mot starka färger, säger Susanne Pettersson.

Inför lördagen väntas en anstormning av besökare komma.

– Vi är beredda att ta emot fler än 10 000 besökare per dag och vi hoppas att alla som är kulturnyfikna ska komma och inte bara en gång utan många gånger framöver.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista