Författaren Ann-Helén Laestadius kunde inte sluta berätta om Kiruna och den stora flytten

2:28 min

För två år sedan vann Ann-Helén Laestadius Augustpriset för sin ungdomsbok "Tio över ett". Nu har hon gjort en uppföljare.

"Tio över ett" handlar om Kiruna och hur huvudpersonen Maja ser hur hemstaden håller på att brytas sönder i den stora flytten. 

– Ja, det var ju faktiskt inte meningen från början, utan jag tänkte att "Tio över ett" är en berättelse som är färdigberättad men så började man flytta husen. Så jag råkade se bilder av huset som jag säger att Maja bor i, berättar Ann-Helén Laestadius.

– Det är en väldigt händelserik tid.

Nya bok heter "Inte längre din" och Laestadius berättar att det inte var några problem att fortsätta berätta om Kiruna, om människorna där och om alla kulturerna som finns där. och dessutom att man lär känna alla personerna runt Maja lite mer.

– Det var roligt att återvända till Maja och hennes kompisar. Men också att Albin, hockeykillen,  får ta lite mer plats. Hockey är stort och viktigt i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista