Sara Beischer skriver ny roman om visselblåsarens obekväma roll inom äldrevården

2:02 min

Sara Beischer fortsätter att skildra äldrevården i romanform med fristående fortsättningen "Jag ska egentligen inte prata om det här".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Sara Beischer fick stor uppmärksamhet när hon 2012 debuterade med den utlämnande skildringen av äldrevården, romanen "Jag ska egentligen inte jobba här".

Den nya romanen handlar om det unga vårdbiträdet Moa på äldreboendet Liljebacken som skriver romanen om sitt liv på jobbet och snabbt rollen som både äldreomsorgsexpert och lovande arbetarförfattare.
Sara Beischer själv hade redan lämnat sin timanställning i äldrevården 2012 när hon debuterade och betraktades som visselblåsare.
I den nya romanen skildrar hon konflikten mellan att sätta ljuset på missförhållanden inom vården och känslan av att svika sina arbetskamrater. Men också en klassresa, där hon åker vilse.

Sara Beischer drar in mig i sin tankevärld, med bildrika detaljer av mänskliga beteenden och ibland dess kladdiga följder.
Hon har ett genomträngande analytiskt öga och jag både skrattar och flämtar till. Hon skildrar såväl det påtagliga skitjobbet med öm blick, som självkritiskt sina tafatta framträdanden i teves morgonsoffor.
Lite väl skvallrigt blir det när hon namndroppar  författarkollegor och deras självgoda säkerhet. 
Sara Beischer skriver målande och flyhänt och drar lätt med mig på sin livsresa, som blir avgörande - för henne och kanske för dom som fortfarande arbetar inom äldreomsorgen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista