Fortsatt osäker framtid för Dalhalla opera

2:49 min

Det är fortfarande oklart om det blir någon opera i Dalhalla nästa sommar. Föreningen bakom operaverksamheten har kämpat med ekonomin i flera år och får sedan i fjol inte heller något ekonomiskt stöd från landstinget. Men trots det har man inte gett upp hoppet.

Förra sommarens operaföreställning "Carmina Burana" på utomhusscenen Dalhalla i Rättvik innebar ett stort ekonomiskt bakslag för föreningen Dalhalla opera.

En konsekvens blev att Landstinget Dalarna drog in föreningens verksamhetsstöd, med hänvisning till den osäkra ekonomiska situationen – något som i sin tur har lett till att två styrelseordföranden avgått i protest under det senaste året.

Men trots det strävar föreningen efter att kunna anordna opera i Dalhalla nästa sommar. 

– Ja, det hoppas vi verkligen. Ingenting är klart ännu, men eftersom det inte blev något 2018 så vi siktar på 2019, säger Torbjörn Eriksson som är pressansvarig för Dalhalla opera.

Nu är föreningens plan att före årsskiftet återigen söka stöd hos bland andra Landstinget Dalarna.

Vad krävs för att föreningen Dalhalla opera ska få stöd av landstinget igen?

– Steg ett är väl att de kontaktar oss och att vi får något slags grepp om vad de vill göra, hur de har tänkt att genomföra det och hur organisationen och ekonomin ser ut, säger landstingets kulturchef Malin Lagergren.

– Man måste kunna presentera en organisation och en ekonomi som vi tror på och som är långsiktig. Och där befinner sig inte Dalhalla opera just nu, inte som jag kan se det i alla fall, fortsätter hon.

Dalhalla grundades i början av 90-talet av den svenska operasångerskan Margareta Dellefors som hade en vision om en internationell operascen. Idag ägs arenan av bolaget Rättvik event som framförallt anordnar populärmusikkonserter, medan föreningen Dalhalla opera har stått för operaverksamheten.

För att den verksamheten ska överleva, måste man se över hela organisationen, tror Malin Lagergren.

– Jag tror också att de har bråttom som tror att de redan nästa år ska kunna sätta upp något jättestort. Jag tror att det krävs att man startar från grunden och ser över hur det här i sådana fall ska organiseras och vem som ska göra det, säger hon.

Men enligt Torbjörn Eriksson är föreningen medvetna om de problem som har varit.

– Jag tror att Dalhalla har haft för stor kostym, helt enkelt. Vi är mer realistiska och tror att det ska kunna gå att driva konsert- och operaverksamhet där. Vad det blir återstår att se, det kanske inte blir någon jättestor operasatsning, säger han.

I december fattar Landstinget Dalarna beslut om hur verksamhetsstödet till opera och dans ska fördelas.