Illustratören Kitty Crowther och författaren Ulf Stark har tillsammans gjort boken "Rymlingarna".
Illustratören Kitty Crowther och författaren Ulf Stark har tillsammans gjort boken "Rymlingarna". Foto: Lydie Nesvadba, omslag Kitty Crowther, Andréas Lennartsson.

Augustprisnominerade "Rymlingarna" av Ulf Stark och Kitty Crowther ett vackert äventyr

1:27 min

Ulf Stark, författare till älskade böcker som "Kan du vissla Johanna?" och "Dårfinkar och dönickar" dog förra året, men innan han gick bort hann han göra en bok tillsammans med kollegan Kitty Crowther - Viveca Bladh har läst boken "Rymlingarna".

En riktig surgubbe är han, farfar Gottfrid. Kitty Crowthers bilder av honom får en att känna hur blodtrycket rusar. Men den där kokande ilskan skrämmer inte barnbarnet – LillGottfrid – och mot alla rekommendationer fixar LillGottfrid en rymning från sjukhuset, där farfar ligger för observation, hem till huset på ön.

Jag vet: det här är en barnbok om tiden förr och om att bli gammal och sjuk, i hård konkurrens med floden av glammiga fantasyböcker som möter barn i bokhyllorna. Men ett vackrare äventyr än det här är svårt att få när man ler genom tårarna.

Ingen kan som Ulf Stark föra samman människor i alla åldrar i sina böcker och visa att det inte är så förfärligt stor skillnad att känna längtan efter frihet och kärlek vare sig man är gammal eller ung.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista