Dokumentären om mytomspunna göteborgska indiepopbandet Broder Daniel får premiär på Göteborg filmfestival

1:22 min

De två amerikanska filmarna Sasha Hecht och Amelia Trask har arbetat med dokumentären sedan 2014 – "I'll be gone" får sin premiär på Göteborg filmfestival 29 januari.

Sasha Hecht och Amelia Trask som båda arbetat i musikbranschen och under en period marknadsförde svenska skivbolaget Luxerys band i USA, och då fick de höra talas om bandet. Amelia Trask blev tagen av Broder Daniel som influerat så många andra band som hon lyssnade på i USA utan att känna till Broder Daniel.

– Att vi aldrig hört om dem förut trots att det hade så mycket gemensamt med den musiken vi lyssnat på. Men vi fångades också av deras fans, "the pandapoppers" och subkulturen och musiken kring bandet.

Sedan 2015 har de filmat dokumentären, framförallt gäller det intervjuer med sångaren och låtskrivaren Henrik Berggren och musikerna i bandet, men också musiker i banden runt Broder Daniel i Göteborg och inte minst bandets fans, som sträcker sig över flera generationer idag. I somras fick filmarna också stöd i från bandet att göra klart filmen.

– Vårt mål var att göra en musikdokumentär som vi inte sett själva men velat se efter att ha varit i musikbranschen och fått nära förhållande till musiker och fått en närmare band till musiken, så inte så mycket en journalistisk dokumentär, utan mer en personliga och empatisk porträtt av de här musikerna och deras erfarenhet av den ganska galna "the Broder Daniel-saga" och även de runt omkrin

I samband med premiären ordnar också Göteborg Filmfestival en festkväll med artister och Broder Danielsångaren Henrik Berggren kommer själv att vara dj, och så även filmarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista