Richard Ulvshammar och Claes Månsson i Kvinnan i svart. Foto: Sara Wallin.
Richard Ulvshammar och Claes Månsson i Kvinnan i svart. Foto: Sara Wallin.

"Kvinnan i svart" – skräckteater på Scalateatern i Stockholm

1:47 min

Hur gestaltar man skräck på en teaterscen? På Scalateatern i Stockholmspelas "Kvinnan i svart", en pjäs som gått i många år nu i London. Vi var på Stockholmspremiären

Publiken hoppar till när tåget rusar fram... Med hjälp av ljud och skicklig ljussättning så lyckas man skrämma publiken i de röda, lite nötta teaterstolarna. Att Scalateatern är trång, gammaldags, funkar fint för en sån här pjäs.
På scen är det bara två skådespelare Richard Ulvshammar, från Grotesco och Claes Månsson. Och det börjar lite trevande, Claes Månsson som spelar advokaten Arvid Jansson läser innantill, han vill berätta om sin mara, historien har förföljt honom, men han stakar sig och får hjälp att gestalta sin mardröm. Och så är vi där i historien, efter en lite lång inledning. Claes Månsson förvandlingsnummer är en av behållningarna i pjäsen. Advokaten Arvid reser till en öde gård för att ta hand om ett dödsbo, men på den öde gården möter han kvinnan i svart, och gränserna mellan fasansfull fantasi och verklighet löses upp.
Pjäsen är en snäll skräckis skulle man kunna säga, med "jumpscares" ni vet där ljud och ljus hjälper till att skrämmas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista