Prisbelönta filmaren Fanny Ovesen siktar på världspremiär på Berlins Filmfestival

7:24 min

– På Berlins Filmfestival 2021 ska min film ha premiär, berättar Anna-pristagaren Fanny Ovesen som redan har fått stort stöd för sin långfilmsdebut.

Svenska Fanny Ovesen gick nyligen ut den norska filmskolan och deltog med sin kortfilm She-Pack på Berlins Filmfestival. 
Och hon har påbörjat arbetet med sin första långfilm, "Laura", med målet att den ska ha sin världspremiär på Berlins Filmfestival 2021.

Hon har fått pengar från den Nordiska film & TV-fonden för "Laura" och från SFI som gett pengar till en skiss-film utifrån idén till filmen.
Nu har hon också fått Anna-priset, som delades ut vid öppningsceremonin vid Stockholms Feministiska Filmfestival. Anna-Priset på 100 000 kronor  delas ut till ett filmprojekt som ökar jämnställdheten och representationen av kvinnor inom filmen.

"Laura" handlar om en resa hon gjorde med en vän. De couchsurfade genom Europa, och en natt utsattes hennes vän för ett övergrepp. När hennes vän vaknade, naken bredvid husets värd, så mindes hon inget av natten.
När hon sen pratade med sin pojkvän som blev mycket illa berörd så tog hon på sig skulden. Hon sa att hon råkat vara otrogen, och förträngde våldtäkten.
Filmen tar sin upptakt i händelsen och vi får sen följa vännens resa.

- Det blev enklare att identifiera sig med en tjej som varit otrogen, som gjort något fel som varit ett subjekt, än att se sig som ett objekt, som ett våldtäktsoffer.

Sen ger sig Laura ut på en resa och testar sina gränser och innan hon konfronteras med händelsen och inser att hon utsatts för en våldtäkt. 

Mer om filmen, om förberedelserna som redan gjorts, och om handlingen i klippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista