Eva Lindström vinner Snöbollen för årets bilderbok

2:11 min

I dag drar årets upplaga av Littfest igång i Umeå och priset för årets svenska bilderbok går till Eva Lindström.

Litteraturfestivalen Littfest titulerar sig som Sveriges största, fylld till bredden av boksamtal och seminarier.

Som vanligt delas även priset för årets svenska bilderbok ut under festivalen och årets pristagare är Eva Lindström för boken "Kom hem Laila".

Eva Lindström visar upp en av bilderna i boken.

– Den här tycker jag mucket om. Där får hon en hallonyoghurt av sina vänner som de har ställt på en stubbe i skogen. I bakgrunden är det en liten vulkan som puffar ut rök, säger Eva Lindström

"Var är du Laila? Vi längtar efter dig", så står det på bokens baksida. I bilderna är grönklädda Laila liten och landskapet stort.

Hon får en hel massa gåvor: en luftmaddras, en sjö, ett berg och en egen busshållplats. Allt för att hon ska kunna ta sig hem till de som saknar henne.

Berättelsen innehåller totalt 51 ord, istället talar "Kom hem Laila" mer genom sina färgglada landskap i orange, blått och gult. Eva Lindström är väldigt glad över att hon nu äras med bilderbokspriset Snöbollen.

– Det är det enda bilderbokspriset som finns. Det känns jättekul eftersom det är det som jag huvudsakligen håller på med i mitt liv. Så det är jättespeciellt med det priset, säger Eva Lindström.

Bakom Snöbollen står en mängd kulturorganisationer i norr, bland annat Littfest och Bildmuséet i Umeå. Muséets inblandning innebär bland annat att den aktuella boken även omvandlas till en utställning.

På Bildmuséets vägg hänger nu Eva Lindströms bilder och alldeles intill finns ett rum där museets yngre besökare ska få utforska den lite närmre. Brita Täljedal är kurator på Bildmuséet.

– Det blir någon sorts resa i miniformat. Lite liknande Lailas resa, där besökarna hamnar på olika stationer, säger Brita Täljedal.

Eva Lindström har hållit på med bilderböcker sedan mitten av 80-talet, nästa bok håller på att färdigställas nu och hon ser inget slut i sikte.

– Det vet man inte om idéerna tar slut. Det har jag ingen aning om, men jag har inget lust att sluta, säger Eva Lindström.

När har du som allra roligast?

– När jag kör bil kanske? Nej, men när jag tycker att jag kommit på hur varje bok ska göras. Då tycker jag nog att det är det roligaste som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista