Paris

Branden i Notre-Dame skakar världen

2:26 min

Den omfattande branden i den ikoniska byggnaden Notre-Dame i Paris är nu under kontroll. Räddningsledaren säger att de två klocktornen kommer att kunna räddas, men huvudspiran har rasat och taket är totalskadat.

Räddningstjänsten uppger dock att huvudstrukturen i katedralen kan räddas från total förstörelse, och vid halvtretiden i natt kom de första rapporterna om de konstskatter som kunnat räddas ur katedralen.

I natt kämpade 400 brandmän fortfarande för att bekämpa den katastrofala branden i Notre-Dame. Flera brandmän sprang in i katedralen för att försöka att rädda så många som möjligt av de värdefulla föremålen där inne.

Lågorna spred sig snabbt över taket, och träbjälkar från 1100-talet pekas ut som en av anledningarna till det häftiga förloppet.

Den 850 år gamla byggnaden har överlevt revolution och världskrig, och är en symbol både för staden och för landet. Trots att den gotiska spiran kollapsat i lågorna verkar det som att framsidans två torn klarat sig.

– Vi kan betrakta huvudstrukturen av Notre-Dame som räddad, säger Paris brandkårschef Jean-Claude Gallet.

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns i byggnaden.

Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Jesus törnekrona klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Gregoire till tv-kanalen BFM.

President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen men uttryckte lättnad över att "det värsta kunnat undvikas".

– Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen för det är vad fransmännen förväntar sig, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral, oavsett om man är troende eller ej.

Den franske miljardären François-Henri Pinault har lovat att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet.

Pinault, vd för holdingbolaget Kering, skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att pengarna ska gå till att helt och hållet bygga upp Notre-Dame igen. Pengarna ska betalas ut från familjens investeringsbolag Artemis.

Under ett dramatiskt ögonblick bevittnade Parisbor och turister hur eldsvådan i medeltidskatedralen i centrala Paris tog tag i huvudspiran — och slutligen fick den att rasa.

Katedralen genomgår en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visar hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig.

– Det ser allt värre ut, nu kommer det även rök från ett av de främre tornen. Det gick ett sus i publiken, folk är förfärade det är svårt att förstå att den här gamla byggnaden håller på att brinna ner, säger Sveriges Radios korrespondent Margareta Svensson.

– Det upplevs från marken som att insatserna är för svaga för att rädda den här byggnaden.

Notre-Dame grundades 1163 och har sedan dess byggts på i flera omgångar.

– Det är ett nationalmonument den är världsarvsklassad. Det var där Napoleon kröntes till kejsare, säger Margareta Svensson.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en "fruktansvärd händelse".

Branden i Notre-Dame påverkar känslorna hos en hel nation, skriver president Emmanuel Macron på Twitter.

Från Den Heliga Stolen i Rom sägs att man känner sorg och inte kan tro att det är sant att katedralen i Paris står i lågor.

Turisten Jakob Imberg från Göteborg står utanför stadshuset och tittar på branden.

– Det är stora lågor med gul rök som sprider över staden och skymmer solen som ser helt röd ut. Tornet börjar mer likna ett skelett eftersom det har brunnit så mycket. Nu ser man att elden börjar sprida sig mot de två andra breda tornen, säger han till TT över telefon från Paris.

Jakob Imberg säger att han befann sig inne i katedralen när brandlarmet gick vid 18.30-tiden.

– Vi var kvar där inne, och så gick det ett säkerhetsmeddelande att vi var tvungna att lämna. Då gick vi ut, och det var helt lugnt, och nu står vi utanför stadshuset och tittar på katedralen som brinner, säger Imberg till TT.

Texten uppdateras...

Fakta: Katedralen Notre-Dame

  • Notre-Dame är en katedral i Paris, grundad 1163. Katedralen, som ligger på ön Île de la Cité i floden Seine, formgavs av Maurice de Sully. Katedralen har klassats som ett världshistoriskt monument av FN.
  • Den utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat västfasadens kungaskulpturer sönder.
  • E.E. Viollet-le-Duc genomförde 1845—64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter ter sig som en helhet.

Källa: NE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.