Bokcirklar möter författare i Umeå

2:21 min

I Umeå får bokcirklar nu möjligheten att plocka isär innehållet i en bok tillsammans med författaren själv.

Funderar du ibland på hur författaren tänkt när du läser en bok? Den frågan kan bokcirklar i Umeå nu få svar på genom ett nytt projekt från ABF och Umeå stadsbibliotek. 

Bokcirklar erbjuds möjligheten att låna hem en författare och Kulturnytt har besökt cirkeln som var först ut med att testa.

– Jag ser fram emot samtalet eftersom det var mycket i den här boken som jag inte förstod, säger Inga-Liz Wållberg.

Maria Thellenberg fyller i:

– Lite pirrigt också. För man vet ju inte riktigt om det är okej att ställa alla de där frågorna.

Hör ett längre reportage längst ned i artikeln

Mikael Berglund plingar på utanför dörren, blir inbjuden och tar för sig av kaffe och kakor. Han har två romaner utgivna på Albert Bonniers förlag och är en av författarna som besöker bokcirklar i Umeåregionen via det nya projektet.

Det går till så att bokcirkeln lånar hem en kasse böcker från biblioteket och efter tre träffar kommer författaren och hälsar på.

Nu har just den här cirkeln läst Mikael Berglunds roman "Smekmånader" om ett kärlekslöst kärlekspar ute på en ö liten som en tennisplan. Och det har inte varit helt smärtfri läsning. Ingrid Marklund är fundersam kring huvudkaraktärerna:

– Det är ju inte så att de verkligen tar hand om varandra utan de går ju åt var sitt håll hela tiden?

– Man kan tro att en författare gör som den vill, men så är det inte riktigt. Jag tänkte skriva en riktigt, riktigt snuskig relationsroman. Det var ju inte meningen att det skulle bli så här, det skulle bli jättefint ju, säger Mikael Berglund.

När samtalet är över dukas tårta fram och deltagarna är positiva – de vill nu ta sig an en av de andra sex författarna i projektet.

Mikael Berglund är även han positiv till konceptet.

– Jag får ju helt nya ögon på det jag har skrivit och lär mig saker om mina egna böcker som jag aldrig kunnat räkna ut själv. Jag kan tänka mig att en del bokcirklar kan vara fundersamma på hur man kontaktar författare, men här blir tröskeln lite mindre, säger Mikael Berglund.