Nästan outhärdligt svart i Johan Rencks TV-serie "Chernobyl"

1:40 min

Trettiotre år efter kärnkraftshaveriet i i Tjernobyl visar HBO miniserien "Chernobyl" med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna. Ylva Nilsson har sett en kolsvart skickligt berättad historia med svenska förtecken.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det är nästan outhärdligt att se räddningsmanskapet i de inledande scenerna av "Chernobyl" helt oskyddade ge sig in i det övertända kärnkraftsverket. Jag vet ju att de går en säker död till mötes, det gör inte de. De vet ingenting om hur det strålskadade köttet på deras kroppar om några dagar sakta ska falla av.

Jag hade nästan förträngt Tjernobylkatastrofen och dess fasansfulla konsekvenser som kunde ha blivit än mer katastrofala om det inte hade varit för de män, kvinnor och kanske framför allt forskare som fick eller tvingades offra sig i ett Sovjetunionen präglat av maktfullkomlighet och desinformation.

Om dem handlar denna stjärnspäckade serie med starka svenska förtecken. Förutom regissören Johan Renck gör Stellan Skarsgård partitoppen och ansvarig politiker på plats vars ansiktsfärg bleknar i takt med det radioaktiva avfall som regnar ned på obekymrat lekande småbarn till David Denciks alltmer bekymrade Gorbatjov.

Det är skickligt gjort in i minsta detalj och så långt ifrån feelgood en kan komma. Men om du bara orkar – om du står ut – se den, se den och räds människan!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista