Prestigefyllt pris

Augustpriset till Marit Kapla för ”Osebol”

1:47 min

På måndag kväll presenterades mottagarna av årets Augustpris, ett av Sverige mest prestigefyllda pris. Årets skönlitterära bok blev "Osebol" av Marit Kapala.

– Tack så otroligt mycket. Att få ta emot det här priset är en jättestor ära, med de med nominerade. Mitt första och största tack gå till de som bor i Osebol nu och som jag intervjuade för att kunna skriva den här boken, säger Marit Kapala.

Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapala ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol, så lyder juryns motivering. Glesbygden och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.

Priset, som instiftades 1989 av svenska förläggareföreningen vill sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna. Priset delas ut i tre huvudklasser, årets skönlitterära bok, fackbok och barn och ungdomsbok.

Sedan 1994 delas också Lilla Augustipriset ut, en skönlitterär tävling för unga mellan 16-20 år. I år gick priset till Emma-Karin Rehnman för novellen "En ospelad fiol".

”Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker roa varandra kring lägerelden. Några sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts”, skriver juryn.

Till årets svenska barn- och ungdomsbok utsågs Vänta på vind, av Oskar Kroon. Där lyfter juryn fram den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande.

– Jag skulle vilja göra som Knyttet, som skriver vad han menar och försvinner. Men jag kan säga att jag är väldigt glad för det här, säger Oskar Kroon.

Årets fackbok blev Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson. Juryn skriver: "en svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten.

– Jag är väldigt ödmjuk och tacksam för det här. Jag tror jag senare i kväll kommer jag antagligen bli malmöitisk dryg och kaxig över det. Men just nu känner jag bara ödmjukhet och tacksamhet, säger Patrik Svensson.