Ny TV-serie

Norska klimatfantasyn "Ragnarök" ganska lyckad cocktail

1:28 min

Nordisk mytologi står i fokus i norska TV-serien "Ragnarök" som friskt blandar klimatångest och asatro med realism och fantasy.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det är sent på jorden när tonårige Magne och hans familj återvänder till norska förorenade hembyn Edda och de mest märkliga saker tar vid.
Magne som är har dyslexi, är trögtänk och närsynt ser plötsligt glasklart och är starkare och snabbare än någon annan vilket kommer väl till pass när han, den mest otippade, tar upp kampen med antagonisten Vidar, byns onde, starke man och stans störste arbetsgivare.

Och efter en ganska trög inledning blir jag snart fängslad av denna ganska lyckade asatrokryddade klimatfantasysåpa till cocktail. Tänk en blandning av True Blood, Stranger things och Skam. Ja, det är ett kärt återseende med flera skådespelare från den norska kultförklarade TV-serien, inte minst David Stakstons Magne, som dominerar nästan varje bildruta. Men det finns inte plats för finesser. Danske manusframgångsmaskinen Adam Price målar med breda penseldrag och själv finner mig plötsligt googlandes Tor och Oden. Det var länge sedan jag tänkte på de killarna, snart ligger väl Snorres Edda på nattygsbordet.