1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Trollegater

Trollegater

Grottorna består av Filipstadsgranit och hälleflinta och antas ha tillkommit i samband med rörelser i jordskorpan. Dessa rörelser har fått flintan att rämna vertikalt, samtidigt som graniten har rämnat horisontellt. Grottorna har senare omformats en del av glaciärisen.

Sju grottor
Trollegater utgörs av i princip sju grottor. Den längsta har ett grottsystem som är närmare 100 meter långt, och den djupaste går 35 meter ned under markytan. I den längsta grottan går det att gå i cirkel. Utrymmet är oftast gott; i regel är det ståhöjd. Men ingången är trång och svår att upptäcka utifrån.  

Troll och blod
Vissa grottväggar, i framför allt den längsta grottan, är blodröda. Myten berättar att det handlar om troll och slaktriter. Men sanningen är att de blodröda väggarna är en följd av en röd alg som flutit in med grundvattnet.

Området runt Trollegater är en unik naturupplevelse. Ett stort antal sprickor har bildats i jordskorpan. Sprickor som är 0,5-2 meter breda och flera meter djupa. Det är flera av dessa sprickor som utgör grottsystemen.

Hitta hit
Du hittar dit genom att ta dig till Rimforsa och så tar du vägen mot Ulrika. Det är skyltat mot Trollegater hela vägen. Det innebär att efter cirka 7 km svänger man av mot höger, till Grythult, och fortsätter cirka 1,5 km till Trollegater. Väl framme finns goda parkeringsmöjligheter.

Utrusta dig!
Vid besök i Trollegaters grottor behövs ficklampa och oömma kläder. Utan ficklampa är det omöjligt att ta sig fram. Och eftersom det är nödvändigt att på enstaka ställen ta sig fram krypande är oömma kläder att rekommendera.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".