Matresan - Grekland

Grekiska köttfärsbiffar från Restaurang Olympia, 6 pers

1 kg blandfärs 50/50 nöt/gris
2 små lökar
1,5 dl olivolja
1,5 dl öl
2 ägg
2 dl ströbröd
hackad färsk persilja efter smak
1 msk (torkad) av vardera oregano, timjan och basilika
1/2-1 msk salt
ca 1 tsk svartpeppar

Vill man kan man även blanda i lite torkad mald kummin och koriander.

Forma 6 stora biffar och stek i smör eller olja.

Grekisk ugnsbakad potatis

Skär potatis i klyftor. Lägg på en plåt. Krydda med svartpeppar och salt. Ringla olivolja över. Häll sedan över krossade tomater, citronsaft och lite vatten. Vill man kan man också krydda med lite oregano.

Sätt in i 200 graders ugn ca 40 min.

Man också lägga på de råa biffarna på potatisen och steka dom i ugnen samtidigt. Potatisen tar då smak av köttet. Men uteslut då vattnet i potatisreceptet.

Servera tzatziki och sallad till.

Enkel och nyttig grekisk dessert

Grekisk yoghurt blandas med honung och valnötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".