Ebbas inlagda lax

ca 4 hg laxfilé utan skinn
2 tsk salt

Skär laxen i strimlor. Lägg dem i en skål, salta och rör om. Låt det hela stå övertäckt i ca 6-8 timmar i kylen.

Koka lagen:
2 dl vatten
4 msk ättikssprit
1 dl socker
Låt det koka i ca 1 minut
Tillsätt:
3 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn, stötta
1 tsk svartpepparkorn, stötta
0,5 tsk stött kardemumma
2 tsk hela rosépepparkorn

Låt lagen kallna. Häll den sedan över laxbitarna och låt stå kallt i 1-3 dygn.

Servering:
Häll av lita av lagen. Garnera med färska dillkvistar och 1 skivad rödlök. Servera med färsk potatis. Kokta ägghalvor och tomater smakar bra till.

Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".