Fredagen den 9 januari 2009 Programledare: Marie-Louise Kristensson

Floristen Ole Åberg besökte morgonstudion och gav tips om hur man kan ta hand om sina, vid denna tid ofta överblommade, julväxter.

Julstjärnor: Går att plantera ut, men kommer aldrig någonsin att blomma om igen utan förblir en grön växt i så fall. Oles råd är annars att man heöt enkelt slänger som efter jul och köper nya nästa år.

Hyacinter: Blir jättefina om man planterar ut löken i vår efter att de har stått svalt någonstans från och med nu, så blommar de igen till nästa vår.

Amaryllis: Låt de blomma färdigt och låt sedan stänglarna vissna och klipp av dem. Ställ sedan växten bakom en gardin eller så (för den blir inte så vacker med bara några spretigablad på!) och behandla den som en vanlig krulväxt en tid framöver. I vår planterar du ut den (kanske även då på undanskymd plats) för att sedan ta in den i höst och plantera i kruka som då ska stå kallt och mörkt och utan vatten. I november sedan tar du upp den, börjar vattna och vips så ska den blomma igen.

Julros: Plantera ut när frosten lämnat backen. Blommar sedan till nästa vinter igen, till och med i snö!

Azalea: Kan leva året runt om man varannan dag doppar dem lite snabbt i vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".