Chatten med Familjeakuten

Den nionde april chattade Anders och Sari med lyssnarna, här kan du läsa hur de svarade.

Moderator:Nu har Anders och Sari satt sig vid datorerna och skriver för fullt!
Fia:Jag är en 2-barnsmamma som tappar tålamodet så lätt & tycker att jag skriker alldeles för ofta på mina barn. Jag är orolig att jag är för hård mot dem och att de ska få ”men” av det här längre fram. Att slå dem finns inte på kartan! Det skulle aldrig falla mig in, men jag är så trött på mitt eget tjat (och skrik). Men har man en 2-åring och en 4-åring och ofta är ensam med dem är det SÅÅÅ himla lätt att bli trött på allt gnäll och på allt som ”inte passar”. Hur blir jag en glad mamma igen??
Anders Dahl:Jag tänker att du skall göra lite av det vi pratade om i radion idag. Att förbereda dig genom att ge dina barn en 15 minuter positiv samvaro innan tjatsituationen uppstår. Att leka med barn ger oftast positiva effekter. Ett annat sätt är att förbereda dem c:a 5 minuter innan man skall göra något,. typ borsta tänderna och gå och lägga sig, läsa saga och att dela upp exv hela läggandet i etapper som jag beskriver. Har du en partner så är det dessutom viktigt att du inte står ensam i uppgiften.
Stina:När tycker ni att det är dags att sluta med blöjor?
Anders Dahl:Någonstans mellan 2-3 års ålder. Potträning är ok , men inte för påtvingat. Kolla annars med bvc.
Malin:Hej, min femåriga son har brutit benet. I vanliga fall har han mycket spring i benen. Vad ska jag göra för att stimulera honom under de sex veckor som han ska vara gipsad? Han kan inte vara på dagis och han är ganska ledsen och har ”ångest” över att vara gipsad så länge...
Sari Asa Nicolaisen:Hej, stackars lillekillen, ja du, låna en massa böcker på biblioteket, med mycket bilder i, sitt och läs tillsammans, låna filmer på biblioteket, har du möjlighet att låna en rullstol? Så att ni kan komma ut i vårvädret. Hör med vårdcentralen eller sjukhuset. Åk till dagiset och hälsa på, bra med ”vanliga” rutiner och bjud hem kompisarna förstås och varför inte köpa hem ett nytt spel där hela familjen kan vara samlad kring! Det kommer att gå bra.GLAD PÅSK!
Sara:Hur kan man öka viljan hos en 10-åring att göra sina läxor?
Sari Asa Nicolaisen:Hej, sitter du själv med när han/hon gör sina läxor? Var intresserad av vad barnet lärt sig. Sätt en tidsgräns för läxläsningen, samma tid varje dag. Inga läxor efter kl.19. Fokusera på det positiva. Varför är det så bra att lära sig just det ”här”? Glad Påsk! Sari :)
Nicke:Vad jobbar ni med, och var? Tycker att ni är sköna att lyssna på
Sari Asa Nicolaisen:Hej, jag jobbar på Ungdomsmottagningen i Linköping som sex och samlevnadsinformatör. Är även auktoriserad Dramapedagog och just nu så har jag börjat med dramagruppen/statisterna inför sommarens uppsättning av Shakespeare på Gräsgården i Vadstena. Glad Påsk ! Sari :)
Stefan:Hej, jag har en pojke på 2 år, som bor hos mig (pappa) men har umgänge med sin mamma varannan helg, och 3 veckodagar den veckan som hon inte har helgen. Hans mamma vägrar att låta pojken gå på dagis de veckodagarna han är där och det har resulterat i att pojken har blivit mer otrygg och beter sig apatiskt enligt dagispersonalen. Min fråga är, kan pojkens beteende med mer känsloutbrott och gråtattacker bero på att hans kontiniuitet rubbats?
Anders Dahl:Det beror väl på lite hur länge umgänget har pågått. Alla nyheter har en invänjningstid. Barn har svårt att hålla den inre bilden av föräldern innan 3 års ålder (ung.). Det betyder att barnet kommer ihåg föräldern när de träffas och att de känner igen rösten, men att den inre bilden av föräldern försvinner när de stänger dörren. Det som även kan påverka är hur personalen förstärker barnets beteende. I ditt fall bryter ju ni mot normen. Du är boendeförälder och hon bryter även mot den förväntade kvinnorollen att vara den som står för basen. Men ett viktigt sätt är att pröva att inte ge uppmärksamhet åt det negativa, dvs att gråta utan att pröva att avleda positivt. Om det ändå fortsätter skulle jag prata med bvc.
Nicke:Vad jobbar ni med, och var? Tycker att ni är sköna att lyssna på
Anders Dahl:Jag är socionom och arbetar halvtid med samarbetssamtal i en kommun, andra halvan arbetar jag på ungdomsmottagningen med unga killars sexualitet i en annan kommun. Jag har dessutom pluggat sexologi i Göteborg och är aktiv medlem i RFSU.
Sally:Min dotter har fått huvudlöss. Varifrån kommer dessa små kryp? Hur smittar de? Och hur blir vi av med dom?
Sari Asa Nicolaisen:Hej, jag vet hur jobbigt det är fick löss som vuxen, vet inte vem som hade löss först i denna värld men dessa kryp ”smittar” t.ex.genom att man sitter huvud mot huvud. Ta hjälp av Apoteket, de har medel som kan lösa ditt lössproblem. Köp en luskam! Jättebra att ha hemma. Kamma igenom ALLAS hår. Gärna över badkarskanten eller något annat vitt så att du kan se om det lossnar något från håret/hårbotten.Lycka till i lössjakten. Glad Påsk :) Sari
Johnny:Om man skulle vilja prata med såna som er, var kan man vända sig då?
Sari Asa Nicolaisen:Tänker du på ämnet sex och samlevnad? Som ungdom mellan 13-25 år kan man komma till en Ungdomsmottagning och söka hjälp. Som vuxen kan man söka hjälp via t.ex RFSU och antingen skicka mail eller ringa själva RFSU Kliniken som ligger i Stockholm.De har en rådfrågning/rådgivningstelefon. Glad Påsk :) Sari
Nilla:Jag har problem med att komma överens med min mans dotter som är 15 år. Vad jag än gör så är det fel. Det har går ut över min och pappans relation. Vi har varit ihop i tre år och han har gjort klart att vi måste bli sams. Jag vill inget heldre men vet inte hur.
Anders Dahl:Jag tänker att grunden är att du är en juste, närvarande vuxen. Hon kommer aldrig att acceptera att du tar hennes mors roll, om hon inte säger det. Traditionellt sätt är det ju mor dotter som står för samtalen och det lär vi oss som barn. Mäns traditionella roll är ju inte att ”tjata”. Om inte din karl är annorlunda. Sen är det en annan sak att tjejens frigörelse sker ju oftast psykologiskt mot mamman, och du är ju kvinnan i familjen. Bjud lagom motstånd det som du som vuxen medlevare förväntas gör, men ta inte över faderns uppfostraroll. Stötta honom till att kliva fram. Försök att lyssna på henne och reflektera mer över vad hon säger än att försöka komma med lösningar. Ungdomar mår bättre av att bli sedda än tillsagda. Och framförallt var försiktig med att klaga på hennes morsa, det får hon göra.
Da mon:Vad ska ni göra i påsk?
Anders Dahl:Busa med barnbarnen, det är en morfars privilegium. Och försöka göra mer rätt med dom än jag gjorde med mina egna barn. Sen är jag rätt traditionell med påskägg och påskmat. Trevlig påsk på dig.
Anton:Min son har nästan slutat äta helt och tränar jämt. Han tycker att han är tjock, vilket han absolut inte är! Kan det vara en ätstörning?
Anders Dahl:Beror lite på hur länge det har pågått. Jag skulle vända mig till landstingets ätstörningsenhet i Motala för att få en bättre beskrivning av vad du kan göra för att stötta honom.
Anna-Karin:Hej Sarri och Anders! Min 10 årige son vill sova hos mig i sängen, Han har gjort det sedan han var liten och jag har inte hindrat honom eftersom jag märker att han blir trygg. Nu kommer han varje natt och säger att han drömmer mardrömmar. Jag är ensamstående och tycker att det funkar bra när vi är själva jag och sonen. Däremot blir det lite trassligt när jag vill dejta. Hur ska jag göra. Vill inte ta ifrån sonen trygghet men vill samtidigt sätta gränser. hej från Anna-Karin!
Sari Asa Nicolaisen:Hej Anders ger rådet att tända lampan i hans rum och ev. att du lägger en madrass på golvet i ditt rum som han kan sova på. Jag tycker som Anders, vill även ge rådet att hjälpa honom bli trygg i sitt rum. Ta reda på om han vill göra om. Vad drömmer han om? Oroar han sig för något? Han kommer definitivt inte att sova hos dig som tonåring, men du behöver sätta gränserna åt honom.Lycka till. Glad Påsk Sari :)
Da mon:Vad ska ni göra i påsk?
Sari Asa Nicolaisen:Hej Jag ska vara hemma och påska med mina älskade släktingar...leka påskhare mm och sjunga på Påskdagen! Glad Påsk! Sari :)
Anna Maria:Jag har två barn o tre barnbarn. Ett av barnbarnen behöver massor med extra stöd och jag ställer upp mycket för att avlasta min sons fanmilj. Nu har min dotter blivit irriterad på det här och tycker att jag ställer upp FÖR mycket. Hon bråkar med mig och ocksp med sin bror. Nu känner jag mig klämd emellan mina två barn. Vad tycker ni att jag ska göra?
Anders Dahl:Traditionellt sett är sdet mormor som får ta denna roll, finns det en konkurrens där? Mormors och farmors roll är ju inte mammans. Så jag skulle ta ett snack med svärdottern om vad hon tycker är problemet på ett ödmjukt sett. Mormor, farmor, morfar och farfar har ju barnet rätt till enligt föräldrabalken, men ibland kanske man måste vara lite laid-back för att inte ta över föräldrarollen. Är det för att din son är för osjälvständig, lat, eller för att han ser det som en juste avlastning för att de skall orka i föräldra rollen? Jag tror att ni måste ta en trepartskommunikation.
Anna Maria:Jag har två barn o tre barnbarn. Ett av barnbarnen behöver massor med extra stöd och jag ställer upp mycket för att avlasta min sons fanmilj. Nu har min dotter blivit irriterad på det här och tycker att jag ställer upp FÖR mycket. Hon bråkar med mig och ocksp med sin bror. Nu känner jag mig klämd emellan mina två barn. Vad tycker ni att jag ska göra?
Sari Asa Nicolaisen:Hej, ta ett samtal med din dotter. Försök att få henne att förstå varför du gör detta för hennes bror att nästa gång kan det vara hon som behöver extra hjälpen. Acceptera inte att hon bråkar med dig, det här är ditt val som inte hon kan lägga sig i.Var tydlig. Lycka till. Glad Påsk :) Sari
Lars Erik:När man bråkar och grälar i en familj,mellan barn och vuxna eller mellan dom vuxna. Å när bråken står en upp i halsen. Å när man har lust att skita i altihop och bara dra. Vad gör man då? När ska man söka hjälp? Jag vill göra det ofta men är så rädd att det kostar så mycket. Vi tjänar inte så bra.
Sari Asa Nicolaisen:Hej, kolla om kommunen har föräldra utbildningar, som COPE eller liknande. Det är kostnadsfritt. Är du kyrklig? Även där finns det utbildad personal som kan hjälpa dig med samtal kostnadsfritt. Ta tillfället i akt när ni inte bråkar och ta upp om att du inte orkar mer, att du vill att ni söker hjälp tillsammans.Berätta om hur du känner.Dina känslor och vad bråken gör med dig. Lycka till. Sari :)
Anna:Min dotter, 16 år, har börjat vara ute väldigt sent på kvällarna och umgås med kompisar som jag inte gillar. Jag tycker att de klär sig konstigt, har en dryg attityd och lyssnar på märklig musik. Hur ska jag få henne att sluta träffa dom?
Anders Dahl:Musik och klädstil är ett sätt att ta distans/frigöra sig från föräldrarna. Gå med i hennes motstånd och var nyfiken på kompisar, musikstil etc. Ställ öppna frågor, dvs inte frågor som hon kan svara ja eller nej på. Mer typ jag är helt okunnig om din musikstil och det är inte säkert att jag gillar den, men berätta vad den står för. Sen om hennes kompisar gör att hon struntar i tider och liknande måste du sätta gränser som du också är beredd att verkställa. Sätt aldrig gränser som du inte kan verkställa, och de skall hänga ihop med det dom gör. Inte typ ”om du inte håller tiden får du inte följa med till fjällen i vinter”.
Moderator:Nu har Sari och Anders gått in i studion för att prata lite med Titti Andersson.
Moderator:Nu är Anders och Sari tillbaka i chatten.
Karin:Mitt barnbarn säger att hon inte gillar mig och att hon inte vill träffa mig. Jag vet inte vad jag gjort för fel och jag saknar verkligen min gullunge. Hur ska jag göra för att få kontakt med henne igen? Min dotter säger att det är upp till mig att fixa till min relation med henne men borde inte min dotter och hennes man hjälpa till lite också? Ska väl berätta att barnbarnet är 8 år.
Anders Dahl:Det finns en poäng i det din dotter säger, vuxna måste förtjäna att barn skall vilja träffa dem. Jag menar inte att man skall ge presenter för att ligga bra til. Har du några bra kunskaper, du kanske kan baka ihop med henne, gillar du att vara ute i skogen? Gör en spännande utflykt med henne förök att hitta ett positivt intresse tillsammans med henne. Det viktiga är att du gör henne delaktig i det ni gör tillsammans.
Karin:Mitt barnbarn säger att hon inte gillar mig och att hon inte vill träffa mig. Jag vet inte vad jag gjort för fel och jag saknar verkligen min gullunge. Hur ska jag göra för att få kontakt med henne igen? Min dotter säger att det är upp till mig att fixa till min relation med henne men borde inte min dotter och hennes man hjälpa till lite också? Ska väl berätta att barnbarnet är 8 år.
Sari Asa Nicolaisen:Hej, jag förstår att du verkligen älskar ditt barnbarn. Självklart så ska din dotter hjälpa dig med detta, finns det möjligheter att ni gör något tillsammans nu under påskhelgen? Fokusera inte på att barnbarnet inte gillar dig. Prata inte om det. Låt henne komma till dig. Men prata med din dotter och be henne ta reda på vad som felar.Det behöver inte vara något allvarligt.Saker brukar lösa sig. Glad Påsk :) Sari
Jens:Hej! Jag är en väldigt olycklig pappa. jag har inte fått träffa min son på ett halvår. jag och mamma ligger i vårdnatstvist. Tror ni att han glömmer mig? hur ska jag göra för att få honom att förstå att jag vill träffa honom men inte kan?
Anders Dahl:Hur liten är killen? Bor ni nära varandra? Om ni bor i olika städer skall ni medverka a till att barnet får kontakt med bägge föräldrana. Börja med att besöka honom en gång i veckan för att han skall få bygga upp relationen till dig igen. Rätten till barnets umgänge med föräldern gäller oavsett om ni har gemensam vårdnad. Det finns ett undantag, om det har förekommit våld eller övergrepp mot barnet eller den andre föräldern. Då kan man dömas till ett övervakat umgänge. Som pappa är det tyvärr rätt vanligt att man ger upp när man stöter på motstånd från mamman. Vänd dig till familjerätten i din kommun för att få igång samarbetssamtal för att din son skall få ett juste umgänge. Samarbetssamtal är gratis och ifall ni inte skulle lyckas eller hon inte går med på det fär du gå viidare via tingsrätten. Se till att du har en bra hemförsäkring. Den täcker 80% av dina advokatkostnader.
Oskuldskillen:jag är 17-år och oskuld. Det verkar som om alla mina vänner har varit med nån, utom jag! Tror ni att de varit det eller ljuger de bara? Hur ska jag göra för att bli av med min oskuld?
Sari Asa Nicolaisen:Hej, först måste jag få säga att alla under 20 har inte haft sex. Det kan vara så att dina vänner har hånglat med någon, men inte gått hela vägen till samlag. Att hångla är också att ha sex. Sen det här med att ”BLI AV” med sin oskuld.När man väl börjar med sitt sexliv med någon annan så tillför man något nytt i sitt liv.Man blir inte ”av” med något man blir ”Till” med något nytt och underbart. De flesta människor har sex med sig själva och det är så bra, det ska man fortsätta med hela livet, då onanin är det mesta i sexväg man kommer att göra i hela sitt liv.Sexet med andra kommer på andra plats. Sex är underbart, skönt och livsbejakande när det är bra. Så ha inte för bråttom för att ha sex för att inte bli sist. Utan ha sex när du känner att du VILL ha det med just ”den” personen som du ”valt” ut. Kom ihåg att skydda dig med kondom! Glad Påsk :) Sari
Stina:Hej Sarri och Anders. Vårt samliv är en katastrof just nu. Jag vill inte att min man tar i mig. Vi har ett nyfött barn (+ 2 syskon) . Bebisen vill ha mat ofta och det känns som om man är en mjölkmaskin. Dessutom känns det som om jag aldrig vill ha sex mer efter en riktigt riktigt jobbig förlossning. Min man blir sur o ilsken när jag inte vill. Det är är döjobbigt.
Anders Dahl:att inte vilja ha lust i början efter en förlossning är ganska vanligt. Symbiosen mellan mor barn kan vara rätt störande i relationen. För mannen gäller det att ha en avvaktande juste attityd. Närhet behöver ju inte betyda penetration. För killen kan det ju handla om att få utlösning. acceptera att han onanerar för att tillfredsställa sin sexlust, om du har lust kan väl du onanera åt honom eller ha oralsex med honom om du vet att det inte automatiskt betyder penetration. Det kan du ju säga till honom när du är mogen för. Sen borde han väl kanske ställa frågan om penetration är viktigt för dig, det verkar de flesta män tro. Men prata med varandra och ställ upp på det ni tycker är ok och respektera gränssättningen så kan kärleken och även sexet hitta tillbaka.
P.A:I påskhelgen är hela tjockasläkten samlad...Om jag och min man vill ha sex, kan man smita undan på något sätt eller ska man bara hålla ut?
Sari Asa Nicolaisen:Hej, smit ut!!Ta tillfället i akt när folk väsnas som mest.Duscha tillsammans. Men LÅS om er! Ha på er kläder som är lätta att ta på och av. Ha en riktigt GLAD PÅSK :) Sari
P.A:I påskhelgen är hela tjockasläkten samlad...Om jag och min man vill ha sex, kan man smita undan på något sätt eller ska man bara hålla ut?
Anders Dahl:Glid ut i bilen, det är spännande och sätena kan ju fällas nuförtiden, problemet är om era ryggar är för stela.
Mimmi:Vad har ni för erfarenhet av unga föräldrar? Jag har en kusin vars son just berättat att han och flickvännen ska bli föräldrar. Han är 21 och hon 17. Hela tjocka släkten blir förstås både glada - och oroade. Ett virrvarr av känslor och en hel del behov av att prata med varandra ”bakom ryggen” på de två blivande föräldrarna - för man vill ju inte visa upp den där oron...
Anders Dahl:Stötta dem om de har bestämt sig, låt släkten prata det viktiga är att de känner ert stöd. Skulle de känna att det ibland är tufft att inte kunna gå ut kan man ju ställa upp som barnvakt, men inte ta över deras föräldraroll. Råden skall nog mer komma utifrån deras frågor än att man ständigt är där och ger goda råd.
Mimmi:Vad har ni för erfarenhet av unga föräldrar? Jag har en kusin vars son just berättat att han och flickvännen ska bli föräldrar. Han är 21 och hon 17. Hela tjocka släkten blir förstås både glada - och oroade. Ett virrvarr av känslor och en hel del behov av att prata med varandra ”bakom ryggen” på de två blivande föräldrarna - för man vill ju inte visa upp den där oron...
Sari Asa Nicolaisen:Hej, människor har sex oskyddat och en av konsekvenserna är att det blir barn. Även unga människor kan bli bra föräldrar, med bra stöd av mor/farföräldrar. I Linköping finns det en enhet inom kommunen som heter just Unga Föräldrar dit de kan vända sig. Det är inte farligt att prata med de unga, berätta om oron, många gånger får de höra av vuxna att de inte klarar av saker för att de inte levt tillräckligt länge, stötta de unga paret i sitt beslut. Glad Påsk :) Sari
Moderator:Chatten är nu avslutad. Tack för alla bra frågor, och tack till Anders och Sari!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".