Veckans rubriker vecka 17

Saab i Linköping varslar nu 300 personer om uppsägning. Orsaken är framförallt låga produktionsvolymer inom den civila produktionstillverkningen.

Nästan nio av tio niondeklassare i Finspång har någon gång druckit alkohol och nästan hälften av dom har druckit så mycket att de mått dåligt dagen efter. Det visar en drogvaneundersökning som kommunen gjort. Finspångs tonårsföräldrar har nu bjudits in till en diskussion om ungdomarnas drogvanor.

Socialstyrelsen ska nu granska om samhället hade kunnat förhindra mordet på en ettårig pojke i Linköping tidigare i år. Pojkens mamma, som tros lida av en allvarlig psykisk störning, har erkänt att hon orsakat sonens död och utredningen ska visa om någon myndighet varit inkopplad före dådet och om det i så fall förekommit några brister i hur fallet hanterats.

Många funktionhindrade har idag svårt att få jobb inom statliga Samhall. Enligt en kartläggning som Sveriges Radio har gjort har arbetsuppgifterna blivit så komplicerade att personer med svårare funktionshinder ofta utesluts.

Landstinget i Östergötland förbjuder nu sina anställda att gå in på internetsidan Facebook via sina jobbdatorer. Bakgrunden är enligt landstinget risken för att datorerna ska smittas av något virus.

De tre fredsaktivister som tidigare i år tog sig in på Saab i Linköping för att avväpna tre Gripenplan dömdes i veckan till mellan 4 och 6 månaders fängelse. Trion döms för försök till sabotage och ska även betala 150 000 kronor i skadestånd för dom skador som uppstod i samband med intrånget.

Norrköpings skolor ska spara 33 miljoner kronor under hösten. Orsaken är vikande elevunderlag i kombination med det svåra ekonomiska läget och en av dom skolor som kommer att drabbas hårt är Borgsmoskolan där Carl dahlstedt är lärare.

Efter många turer fattade politikerna i Ödeshög i veckan beslutet att lägga ner Västra Tollstad skola. Skolan var i stort behov av ombyggnation på grund av mögelangrepp. Men istället för att renoveras kommer den nu att stängas.

Det kan bli tufft för dem som vill studera i Östergötland att hitta någonstans att bo i höst. Bakgrunden är att rekordmånga vill plugga på universitetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".