Caesarsallad med varmrökt lax och Boxholms magra ost

En matig variant av caesarsallad som smakar sommar. Kanske är den allra godast med färskpotatis men delikatesspotatis finns i matbutikerna hela året.

4 portioner

600 g delikatess- eller färskpotatis

Dressing:
2 sardeller
1 äggula
½ msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ dl rapsolja
1½ dl finriven Boxholms magra (cirka 60 g)
½ krm svartpeppar
1 msk vatten

1 huvud romansallad

400 g varmrökt lax
250 g cocktailtomater

Garnering:
50 g Boxholms magra
färsk gräslök

Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den svalna. Halvera potatisen om de är stora. Mixa sardeller, äggula, senap och pressad vitlök i en matberedare. Tillsätt oljorna i en fin stråle medan maskinen går, så att såsen tjocknar. Häll i ost, peppar och vatten och kör lite till så att allt blandas. Skölj salladen och bryt bladen i stora bitar.

Blanda potatis och sallad med dressingen. Lägg upp det på ett fat. Bryt laxen i bitar och halvera cocktailtomaterna. Toppa salladen med lax, tomater och färsk gräslök. Flaga över lite ost med en osthyvel och servera salladen tillsammans med ett gott bröd.  

Tips!
Den rökta laxen kan bytas ut mot annan varmrökt fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".