1 av 3
2 av 3
Viktor Levander och Maria Sörliden i elsportbilen Tesla.
3 av 3
Björn-Ola Linnér, klimatforskare, Norrköping.

350.org - vad är det? Och hur är det att glida runt i el-sportbil? Tisdag 10 november 2009. Programledare: Lotta Karlsson.

Inför klimatmötet i Köpenhamn i december får vi då och då besök av Björn-Ola Linnér.
Idag reder han ut vad den magiska siffran 350 står för i de här sammanhangen.

Och i klimattider är det en och annan som vill köra elbil...

Viktor Levander fick testa att åka med i familjen Sörlidens elbil. Och det är ingen liten töntbil det här. Den amerikanska Teslan går från 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder.
– DET får blodet att tryckas upp från fötterna långt upp i låren, berättar Viktor.Lars Stjernkvist (S-kommunalråd i Norrköping) har fått regeringens uppdrag att ordna 40 000 "sysselsättningsplatser" åt ungdomar på mindre än ett halvår.

Är det möjligt och hur långsiktig är egentligen en sysselsättningsplats? Handlar det om praktik eller är det "riktiga" jobb?

Lars Stjernkvist berättar om .

Ofta uppstår folkliga tolkningar av ortsnamn, som t ex Dags Mosse i västra Östergötland (i närheten av Alvastra). Men att det skulle bott en hövding (Dag) på den där mossen avfärdar Jan Strid i Ordkrångel idag.

Skicka nya ord- och uttrycksfrågor till go@sr.se!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".