Måndag 24 maj

Göta Kanal, Friidrott, Film och Public Service

En rastlös snäll mångsysslare, så beskriver han sig, veckans Dagboksgäst Erik Johansson. Han bor i Oppeby och tillsammans med sin fru driver han café i Kisa.

Den 24 maj 1810 togs det allra första spadtaget till bygget av Östergötlands blåa band: Göta Kanal.

Men resan mellan det där första spadtaget och den färdigställda Kanalen var lång och krokig. Krig i Europa skapade brist på arbetskraft som i sin tur gjorde att budgeten sprack och politikerna var väldigt nära att sätta stopp för hela bygget.
Tack och lov blev det inte så, Göta Kanal blev klart och med den följde en massa annan aktivitet i anslutning till Kanalen och idag är den en av de mest välbesökta turistattraktionerna i länet.

En underskruvad romantisk komedi, så beskriver vår recensent filmen "Greenberg" regisserad av Noah Baumbach.
Det handlar om den 40-åriga loosern Roger Greenberg, spelad av Ben Stiller, som efter en tid på nervklinik flyttar in i sin framgångsrike brors familjs hus för att sköta om hunden.
På ytan en närmast provocerande händelsefattig film... men därinunder händer det desto mer och filmen får hela 4 P4-antenner i betyg.


I helgen avgjordes Tjalvespelen på Borgsmo IP i Norrköping, en friidrottstävling för barn och ungdomar. Nicklas Pettersson var på plats och där träffade han två Tjalve-tjejer: Jenny Landberg som satsar på spjut och seniorlandslagstjejen Ellinor Rosenquist som tävlar i mångkamp för hemmaklubben. 10-åriga Samuel Derelöv från Motala AIF deltog också och bland annat sprang han hem ett guld på 60meter. En guldmedalj som kommer att hamna på legohyllan därhemma.


Public Service besöker Utbildningsdepartementet där man firar Jan Björklunds miljonte utspel om skolan. Dessutom följer de med försvarsminister Sten Tolgfors på den allra sista mönstringen och vad gäller problemen i Thailand har nu Carl Bildt och UD agerat och man är nu bara 500 gummistövlar ifrån en lösning.