1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Ätbart i skogen

Ogräs kan vara en delikatess. Det menar i alla fall Peter Jägerbro i Linköping och för att visa att han menar allvar tar han med oss ut på en upptäcksfärd i skogen, bland gräs, lavar och svampar som vi i vanliga fall inte skulle tänka på att ta med oss hem och än mindre äta. Häng med på en skogstur på gränsen till det ätbara.

Avsnitt 1 och 2

Peter presenterar sig och han tar med Lana in Vallaskogen på jakt efter ätbara växter. Svampen Vårmusseron blir första stoppet.


Avsnitt 3 och 4

Vårbrodd är ett gräs som smakar kola. Kumarin är smakämnet som bjuder på smaksensationen. Dessutom tipsar Peter om hur man kan göra sin egen buffelgräsvodka. Myskmadra är ett annat tips från Peter.


Avsnitt 5 och 6

Det finns gott om Johannesört i Vallaskogen. Man kan också äta Hundkex men det tycker inte ens Peter är särskilt gott. Varning utfärdas dock för Hundkexsläktingarna sprängört och odört som är lika men väldigt giftiga.Avsnitt 7 och 8

Åkermynta är gott i te, konstaterar Peter. Gåsört är ännu en växt som inte är särskilt god men som innehåller mycket stärkelse och är bra om man inte har något annat att äta. Och så måste man nämna harsyran som man dock inte ska äta för mycket av.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".