Dillkött

För fyra personer. Insänt av ”Gammeltackan i Finnö”

En stor eller två mindre avsvålade fläskläggar eller med fördel framdelskött från lamm eller kalv.

Kokning:

1 l vatten
2 tsk salt
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkor
1 morot i bitar
1 gul lök i klyftor

Sås:

4 1/2 dl silad buljong
1 msk ättika
1 1/2 msk socker
2 msk klippt dill

Redning: 1/2 dl grädde ca 2 msk vetemjöl

Putsa köttet och lägg i kastrull. Mät och häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor och grönsaker.

Låt koka på svag värme under lock ca 1- 1 1/2 timme.

Tag upp köttet och låt det svalna. Sila bulongen genom durkslag och låt kallna. Helst till nästa dag då ev fett kan lyftas bort, annars skumma väl.

Skär köttet i bitar innan det kallnat helt.

Mät buljong och värm upp. Vispa ihop redningen och häll i. Låt koka fem min. Smaksätt såsen väl. Öka på kryddan efter smak eller med mer buljong.

Lägg köttet direkt i såsen.

Servera med potatis och varma grönsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".