1 av 2
Hurra vad vi är bra!
2 av 2
Av äpplen kommer många goda ting
Torsdag 29 september

50-öringen går i graven...

En underbart vacker och kylig morgon mötte oss som var uppe med tuppen.

I dag kan du betala med dina 50-öringar men inte imorgon. In i det sista pågår olika kampanjer för att samla in mynten. Söderköping är staden som är bäst på att samla in pengen som dessutom går till välgörenhet. Vi mötte Marianne Melin som är frontfigur för insamlingen.

                


Jag ställde dessutom frågan till dig som lyssnade om du kom ihåg vad man fick för 50 öre när du var liten. Många ringde in och minns, bla Rolf som mindes att han fick 10 st kokosbollar för 50 öre i slutet av 30-talet.

Lana Brunell tittade in på Klefstads gård och Märta Jonsson är en baddare att ta vara på äpplen från trädgården. Vi fick lära oss att använda en saftmaja och göra både saft och gelé.

                              

Familjeakuten. Anders Dahl och Asa Nicolaisen-Sarri tog sig an hur lusten till sex kan öka med fysiskt våld och vad det innebär för relationer. Vi är olika i vårt föhållande till sex och det måste vi få vara, tyckte Anders och Asa. Dock ska alla parter i ett sexförhållande vara med på spelreglerna och är man inte det så har någon gått för långt.
Det andra brevet handlade om 5-åringars lust att vara i centrum och ha all uppmärksamhet. Det som behövs innan det  går över styr är att lägga om rutinerna och prata med alla inblandade inklusive 5-åringen vid något annat tillfälle när allt är lungt och kanske även lite mysigt och komma överens om hur alla kan hjälpa till för att morgnarna ska bli lite lättare.

Dagboksgästen den här veckan, Susanne Lyrén och jag pratade om att utsättas för mobbing, något som både Susanne och hennes dotter har varit med om och klarat sig igenom med stärkt självförtroende. Vad kan man göra som offer och vad bör vi göra som ser att någon blir mobbad? Susanne sa att samtalet mellan båda parter är viktigt och inte minst att föräldrar till båda parter vågar se och prata om det.

Må gott och ha en skön torsdag. Vi hörs i imorgon.Lasse Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".